Watervast (WBP) verlijmd multiplex en triplex van Okoumé

Triplex en multiplex zijn namen voor plaatmateriaal dat bestaat uit meerdere lagen houtfineer die kruislings op elkaar zijn verlijmd. Van origine is triplex de benaming voor plaatmateriaal wat bestaat uit drie lagen houtfineer wat kruislings aan elkaar is verlijmd en multiplex de benaming voor het plaatmateriaal wat bestaat uit vijf of meerdere lagen houtfineer die kruislings aan elkaar zijn verlijmd. Tegenwoordig worden de termen vaak door elkaar gebruikt. Okoumé multiplex is watervast verlijmd en heeft mede daardoor goede vochtwerende eigenschappen. Wat dat precies inhoudt lees je hier verder.

Al bekend met watervast verlijmd okoumé multiplex/triplex? Bestel dan snel jouw plaatmateriaal op maat bij OPMAATZAGEN.nl!

Een WBP verlijming

Een WBP verlijming, ook wel bekend als exterieur verlijming, staat voor “Water Boiled Proof”. Het is een term die wordt gebruikt om watervast verlijmd plaatmateriaal aan te duiden. Door de termen WBP, watervast en exterieur kan jij dus herkennen dat de verlijming van het plaatmateriaal bestand is tegen vocht. Een WBP plaat heeft een speciale test doorstaan waarin het voor 72 uur in kokend water is gelegd. Als de lijm niet loslaat tijdens deze test krijgt de plaat de classificatie WBP. Of een plaatmateriaal buiten kan worden gebruikt is niet alleen afhankelijk van de verlijming, maar ook van de houtsoort.

Okoumé multiplex

Okoumé is een houtsoort die relatief goed tegen vocht kan door de flexibiliteit van het hout en de weinige werking die het hout heeft onder wisselende vochtigheidsgraden. De fineerlagen worden vervaardigd uit hout van okoumé bomen die afkomstig zijn uit onder andere West-Afrika. Multiplex van okoumé bestaat uit relatief dunne laagjes fineer, waardoor er weinig spanning op de plaat staat. Voor buitentoepassingen wordt dan ook vaak okoumé multiplex gebruikt. Om de watervastheid van de plaat te versterken is gronden en het gebruik van een randsealer aanbevolen. Hierdoor gaat de multiplex plaat langer mee. Je kan er ook voor kiezen om een variant te bestellen die al voorzien is van een grondlaag, dat scheelt een hoop werk. Uiteraard moeten de kopse kanten dan nog wel worden behandeld.

Okoumé multiplex op maat

Okoumé multiplex wordt vaak eerst gezaagd voordat je het gebruikt. Een zagerij kan voor jou de plaat op maat zagen. Bij OPMAATZAGEN.nl kan dat zelfs in verschillende vormen en maten en uiteraard tot op de millimeter nauwkeurig. We gaan de mogelijkheden even langs.

Het zagen in verschillende vormen

Multiplex wordt gemaakt in grote platen, daarom is het vaak nodig om de platen op maat te zagen. Dit kan bij OPMAATZAGEN.nl in verschillende vormen:

Rechthoek

Een rechthoek is de populairste vorm van plaatmateriaal. Logisch ook, want een rechthoekige plaat is toe te passen op de meeste manieren. Interieurafwerkingen, vloeren, tafelbladen en nog veel meer kan worden gemaakt van rechthoekig plaatmateriaal.

Vierkant

Vierkanten kunnen net zo veelzijdig worden ingezet. Bij kisten, tafels, hokken en vele andere projecten worden vierkant gezaagde platen gebruikt. Ook kunnen ze worden gebruikt als een vervanger van (vloer)tegels.

Hoeken afronden of afschuinen

De hoeken van plaatmateriaal kunnen ergs scherp zijn. Daarom kunnen deze hoeken worden afgeschuind of afgerond. Dit kan worden gedaan bij alle hoeken of bij de twee hoeken van één zijde.

Kanten afschuinen

Niet alleen de hoeken, maar ook de kanten kunnen worden afgeschuind. Dit kan op één lange of korte zijde. Er ontstaat hierdoor een soort vleugeleffect.

Driehoeken

Voor de wat bijzondere toepassingen kun je het plaatmateriaal ook laten zagen in de vorm van een driehoek. Naast een gewone driehoek kan je ook kiezen voor een symmetrische driehoek of een rechthoekige driehoek.

Cirkels

Als je plaatmateriaal zonder hoeken wilt bestellen kun je het in de vorm van een cirkel laten zagen. Je kan ook kiezen voor een halve cirkel.

Trapezium

Een trapezium is in wezen een driehoek waar de bovenste punt van is afgezaagd. De bovenste zijde is korter dan de onderste, waardoor de linkerzijde en de rechterzijde schuin lopen.

Parallellogram

Een parallellogram is een rechthoek waar de korte zijden op dezelfde manier diagonaal lopen. De plaat ziet er daardoor ‘verschoven’ uit. Deze platen worden vaak als verbindingsstuk gebruikt.

Een overzicht van alle vormen die wij met plaatmateriaal kunnen zagen vind je op de vormen pagina.

Afwerkingen van de kopse kanten

Multiplex heeft fraaie kopse kanten die vaak in het zicht worden gelaten. Uiteraard kunnen deze kopse kanten onveranderd worden gelaten, maar zijn er ook verschillende afwerkingen waaruit gekozen kan worden. We zetten daarom alle afwerkingen van de kopse kanten voor je op een rijtje.

Verstek

Voor een strakke onzichtbare verbinding kan je het materiaal in verstek laten zagen. Dit kan gedaan worden in een hoek van 1° tot en met 46°, maar 45° wordt doorgaans het meest gebruikt.

Afronden

Om de scherpe randen van de kopse kanten af te werken kunnen ze worden afgerond. Hierdoor geef je het materiaal een meer afgewerkt uiterlijk. Dit kan gedaan worden voor de bovenkant, onderkant en zowel de boven- als onderkant.

Afschuinen

Als afronden niet jouw smaak is, kan je de kopse kanten ook laten afschuinen. Dit geeft de plaat een strakke en moderne uitstraling. Ook hier kan je kiezen voor het afschuinen van de bovenkant, onderkant of beide kanten.

Holprofiel

Een holprofiel is exact het omgekeerde van het afronden van de kopse kanten. In plaats van een ronding wordt er een holling aangebracht, wat het geheel een modern uiterlijk geeft; met een vleugje klassiek.

Kwartrond

Wil je een klassieke afwerking van de kopse kanten? Kies dan voor een kwartrond afwerking. Dit kan gedaan worden voor de boven- en onderkant en ook voor beide kanten.

Meer informatie kan je terugvinden op onze pagina voor afwerkingen van plaatmateriaal.

Het bestellen van watervast verlijmd okoumé multiplex

Nu weet je alles over Okoumé WBP multiplex en triplex op maat. Bestel jouw watervast multiplex okoumé gemakkelijk en snel via onze webshop. Als jouw bestelling binnen is, gaan we direct voor je aan de slag! Je kunt ervoor kiezen om de bestelling op te halen bij onze zagerij in Veenendaal, maar je kan er ook voor kiezen om het thuisbezorgd te krijgen.

Kijk voor ons gehele assortiment op de webshop en zet de eerste stap van jouw nieuwe klus!