Triplex op maat laten zagen?

OPMAATZAGEN.nl!

Like deze post!

Triplex en multiplex zijn namen voor plaatmateriaal dat bestaat uit meerdere lagen houtfineer die kruislings op elkaar zijn verlijmd. Triplex en multiplex koop je normaal gesproken als hele plaat. Als je aan het klussen bent, heb je vaak niet een hele plaat nodig. Sterker nog, de plaat moet dan nog op maat worden gezaagd. Het op maat zagen van triplex en multiplex moet je vaak zelf doen, omdat bouwmarkten niet de precieze zaagservice leveren die jouw klus nodig heeft. Wij zagen je plaatmateriaal echter tot op de millimeter nauwkeurig en kunnen het ook in verschillende vormen en met verschillende afwerkingen zagen. We zetten ze even voor je op een rijtje.

Triplex in verschillende vormen

De eerste stap van het op maat zagen van triplex en multiplex is de juiste vorm. Bij OPMAATZAGEN.nl kunnen we je triplex onder andere zagen in de volgende vormen:

Rechthoek

Een hele triplex plaat is rechthoekig van vorm. Om de plaat passend te maken in jouw project kunnen we hem ook rechthoekig op maat zagen. Een rechthoekige triplex plaat is bijvoorbeeld goed toe te passen bij de interieurbouw, meubelbouw en ook bijvoorbeeld als tafelblad.

Vierkant

Wij kunnen plaatmateriaal ook in vierkanten zagen. Handig bij bijvoorbeeld kisten en hokken. Als (onder)vloertegel kunnen vierkante triplex platen ook worden ingezet, vanwege hun gladde oppervlak.

Hoeken afronden of afschuinen

Wil je voor de veiligheid de hoeken van rechthoekige en vierkante platen afronden of afschuinen? Dat kan ook! Ideaal als je bijvoorbeeld een tafelblad maakt en liever geen scherpe hoeken wilt.

Kanten afschuinen

Naast hoeken kunnen ook kanten worden afgeschuind. Dit kan je doen op maximaal één korte of lange zijde. Hierdoor krijgt de plaat de vorm van een vleugel.

Driehoeken

Triplex platen kunnen ook in de vorm van een driehoek worden gezaagd. Dit kan gedaan worden door een rechthoek of vierkant diagonaal af te laten zagen.

Cirkels

Ben je al die hoeken zat? Dan kan je triplex ook nog rond laten zagen. Dit kan al met een diameter die 1 centimeter kleiner is dan de breedte van de plaat. Handig voor bijvoorbeeld een tafelblad.

Trapezium

Een trapezium ziet eruit als een driehoek waarvan de bovenste punt mist. De bovenste korte zijde is korter dan de onderste korte zijde, waardoor de lange zijdes diagonaal aflopen.

Parallellogram

Een parallellogram is in wezen een ‘verschoven’ rechthoek. Het is een rechthoekige plaat waar de korte zijdes diagonaal in dezelfde richting lopen.

Een overzicht van alle vormen die wij met plaatmateriaal kunnen zagen vind je op de vormen pagina.

Afwerkingen van de kopse kanten

Door de natuurlijke uitstraling van triplex en multiplex wordt het vaak in het zicht gehouden bij projecten. Een mooie afwerking van de kopse kanten maakt jouw triplex helemaal af en klaar voor gebruik. De afwerkingen die wij aanbieden voor triplex en multiplex zijn als volgt:

Verstek

Zagen in verstek kies je als je een strakke verbinding wilt maken tussen twee platen. Door het diagonaal zagen van de kopse kanten kan je gemakkelijk twee platen aan elkaar vastlijmen. Hiermee kan je een onzichtbare verbinding maken, wat jouw project een hoogwaardige uitstraling geeft. Deze hoek kan tot 46 graden worden gemaakt.

Afronden

Het afronden van de kopse kanten zorgt ervoor dat er aan de boven- en onderkant geen scherpe randen meer zijn. Daarnaast is het ook een simpele, maar elegante decoratieve afwerking. Dit kan gedaan worden voor de boven- en onderkant, maar ook voor één van de twee.

Afschuinen

Vind je afronden minder mooi? Dan is afschuinen ook een optie! In plaats van een ronding worden de platen dan afgeschuind. Ook hier kan je kiezen voor het afschuinen van de bovenkant, onderkant of beide kanten.

Holprofiel

Een holprofiel is eigenlijk het omgekeerde van de kanten afschuinen. In plaats van een ronding bij de kopse kanten maak je een holling, waardoor de kopse kanten rond naar binnen lopen.

Kwartrond

Een kwartrond afwerking is een een afwerking in klassieke stijl. In feite is het een afronding van de kopse kanten die niet bij de randen begint en in het midden ook niet aansluit. Hierdoor krijgen de kopse kanten een vloeiend ontwerp. Mooi voor bijvoorbeeld lijstwerk, kozijnen en tafels.

Meer informatie kan je terugvinden op onze pagina voor afwerkingen van plaatmateriaal.

Nu je alles weet over de vele mogelijkheden die er zijn bij het op maat zagen van triplex en multiplex hoef je alleen nog maar zelf een keuze te maken voor de variant van triplex of multiplex en welke vorm en afwerking je zou willen op jouw plaatmateriaal. Dit kan je gemakkelijk doen in onze webshop. Met onze tool kan je gemakkelijk de precieze afmetingen invoeren. Als je een bestelling hebt geplaatst gaan we direct aan de slag. Wij zagen jouw bestelling tot op de millimeter nauwkeurig en bezorgen alles bij jou thuis.