Meubelpanelen op maat bestellen, zo doe je dat!

Wat zijn meubelpanelen?

Meubelpaneel bestaat uit een plaatmateriaal, vaak een vezelplaat, wat is afgewerkt met een gelamineerde toplaag. Bij meubelpaneel zijn ook de kopse kanten al afgewerkt. Als je in een bouwmarkt of woonwinkel een meubelpaneel koopt is het vaak meubelpaneel op basis van spaanplaat. Deze meubelpanelen worden in standaardmaten verkocht. Bij OPMAATZAGEN.nl kunnen we meubelpaneel tot op de millimeter nauwkeurig op maat zagen. Zo past jouw meubelpaneel precies bij jouw klus!

De opbouw van meubelpanelen

Meubelpanelen kunnen een kern hebben van MDF of spaanplaat. De boven- en onderkant worden, net als de kopse kanten, voorzien van een toplaag die de plaat beschermt. Deze toplaag is vochtbestendig en verkrijgbaar in verschillende kleuren en motieven.

De kopse kanten van meubelpanelen

De kopse kanten kunnen afgewerkt zijn met kantenband of een ABS band. Een ABS band is een hard plastic band van 1 of 2 mm dikte. Het uiterlijk van het ABS band is hetzelfde als het uiterlijk van de toplaag van het plaatmateriaal, zodat de plaat een strak geheel wordt. Kantenband is ook een optie voor het afwerken van de kopse kanten. Dit is een dunne band van 0,3 mm dik met een dun laagje lijm.

Meubelpanelen op maat

Als je een meubelpaneel op maat wil bestellen worden er bestaande meubelpanelen op maat voor je gezaagd. Hierdoor zullen een of meerdere kopse kanten hun afwerking verliezen. Vaak is het zelfs zo dat de kopse kanten van de korte zijden helemaal geen afwerking hebben. De achterkant van de lange zijde kan wel of geen afwerking hebben, afhankelijk van de breedte die je kiest.

Zelf kantenband aanbrengen op meubelpaneel

Als je meubelpaneel op maat laat zagen kan je afwerkingen van de kopse kanten verliezen. Gelukkig is kantenband gemakkelijk weer aan te brengen. Dit kan je zelfs thuis doen met behulp van een strijkijzer.

Kantenband aanbrengen aan meubelpaneel, spaanplaat en MDF

  1. Zorg ervoor dat het kantenband wat je wilt gebruiken wat langer en breder is dan de kopse kant die je wilt afwerken.
  2. Plaats de voorgelijmde kantenband op de kopse kant die je wil afwerken.
  3. Verwarm het strijkijzer op de laagste stand en zet de stoomfunctie uit.
  4. Ga met het strijkijzer voorzichtig over het kantenband heen. Ter bescherming kan je eventueel een papier tussen het kantband en het strijkijzer leggen.
  5. Druk het kantenband nog eens stevig aan en laat de lijm een paar minuutjes drogen.
  6. Verwijder de restanten kantenband van het plaatmateriaal. Dit kan je doen door de plaat verticaal neer te zetten op de kantenband en met een stanleymes voorzichtig de restanten er af te snijden. Je kan ook met een vijl de restanten verwijderen, maar let dan wel op dat je met tandjes niet tegen de toplaag aankomt. Dat kan zorgen voor beschadigingen.

Meubelpaneel op maat bestellen

Een meubelpaneel gemakkelijk op maat bestellen doe je bij OPMAATZAGEN.nl. Dankzij de computergestuurde zaagmachines zagen wij het materiaal tot op de millimeter nauwkeurig. Dit kunnen wij uiteraard doen in vierkanten en rechthoeken, maar ook in driehoeken, cirkels, trapeziums en parallellogrammen. Zo kan je met op maat gezaagd meubelpaneel bijvoorbeeld een werkblad of keukenblad maken met meerder hoeken.

Als je meubelpaneel rond laat zagen raak je wel alle kantenband en ABS band kwijt. Een praktischere keuze is om in dat geval gemelamineerd spaanplaat te gebruiken. Dit is spaanplaat met een kunststof toplaag aan de boven- en onderkant. Bij gemelamineerd spaanplaat zijn de kopse kanten niet bewerkt, waardoor het ook geen afwerking verliest bij het rond zagen. De kopse kanten kunnen ook worden afgewerkt met bijvoorbeeld een ronding, kwartronding of holprofiel, maar dan verlies je uiteraard ook een deel van de afwerking.

Het bestellen van meubelpanelen op maat doe je eenvoudig in onze webshop dankzij onze handige tool. Je vult gemakkelijk de afmetingen, vormen en afwerkingen in. Als de bestelling is gedaan gaan wij direct voor je aan de slag. Als uw bestelling netjes op maat gezaagd is bezorgen we het voor je aan huis!