Wat is Underlayment? Wij leggen het je uit!

9 september 2019
4 minuten

Wil je meer weten over underlayment en wat je ermee kunt doen? Lees dan deze blog! Wij vertellen je alles over underlayment en de toepassingen.

Ga direct naar:

Underlayment: de vlakke, houten plaat

Underlayment is een vlak plaatmateriaal wat bestaat uit meerdere lagen houtfineer. Het lijkt dus aardig wat op mulitplex, wat op dezelfde manier wordt gemaakt. Underlayment is echter vaak wat vlakker dan multiplex en heeft een wat wildere uitstraling. Hierdoor werd underlayment vroeger minder gebruikt voor zichtwerk. Tegenwoordig is deze stoere, natuurlijke uitstraling erg populair en wordt underlayment ook vaker voor zichtwerk gebruikt.

De opbouw van Underlayment

Underlayment bestaat uit meerdere lagen houtfineer. Dit zijn dunne lagen hout die als een grote plaat van een boomstam worden geschild. De lagen worden met elkaar verlijmd, waardoor er een dikke, sterke plaat ontstaat. Houtfineer is massief en kan dus gaan kromtrekken; om die reden zijn de lagen houtfineer kruislings met elkaar verlijmd. Mocht het dan krom willen gaan trekken zullen de andere lagen fineer dat voorkomen.

De eigenshappen van Underlayment

Underlayment heeft een aantal unieke eigenschappen in vergelijking met ander plaatmateriaal. Allereerst is underlayment erg vlak. Het oppervlak van underlayment is mooi recht en heeft ook relatief weinig structuur. Daarnaast is underlayment erg sterk en zal kromtrekken niet snel voorkomen, ook bij een wat zwaardere belasting. Underlayment is in eerste instantie niet bedoeld voor zichtwerk, maar vooral voor constructieve toepassingen. Het uiterlijk van underlayment kan dus minder mooi zijn, afhankelijk van de variant van underlayment die je kiest.

Underlayment Fins Vuren (Pellos Floor)

Underlayment Fins Vuren, ook wel bekend als Pellos Floor, is een variant van underlayment die gemaakt wordt van vurenhout. Hierdoor heeft Underlayment Fins Vuren een betere zichtkwaliteit dan veel andere varianten van underlayment. Underlayment Fins Vuren wordt daarom ook gebruikt voor zichtwerk, met name bij DIY-projecten.

Bekijk Underlayment Fins Vuren in de webshop

De toepassingen van underlayment

Door de veelzijdigheid van het materiaal wordt Underlayment Fins Vuren voor veel verschillende projecten gebruikt. Je ziet het veel terug in de bouw, maar ook in kleinere projecten binnenshuis. We zetten een aantal opties op een rijtje:

Vloeren en ondervloeren

Underlayment is oorspronkelijk ontwikkeld voor het leggen van ondervloeren, waar het ook erg goed geschikt voor is. Door het rechte oppervlak van het materiaal kunnen vloeren erg vlak worden gelegd en door de constructieve kracht kan het ook veel druk weerstaan. Vaak wordt underlayment gebruikt in combinatie met een zachter materiaal, bijvoorbeeld zachtboard. Dit materiaal wordt dan gebruikt om het oppervlak effen te krijgen en de vloer te isoleren en het underlayment

Meubels

Door de stijgende populariteit van underlayment zie je ook steeds meer meubels van het materiaal worden gemaakt. Underlayment wordt gemaakt van hetzelfde hout als steigerhout en wordt daarom vaak in combinatie met deze planken gebruikt. Underlayment wordt dan vaak gebruikt voor staanders en liggers die breder zijn dan de steigerhouten planken zelf. Ook bijvoorbeeld achterwanden kunnen van underlayment worden gemaakt.

Zelf hebben we ook meubels die we maken van underlayment in onze eigen zagerij. We hebben een eigen meubelcollectie, maar we maken ook meubels op maat van underlayment. Daarmee kun je dus zelf een meubel ontwerpen van dit mooie materiaal.

Bekijk onze meubels van underlayment

Styling

Voor veel stilistische projecten wordt underlayment ook veel gebruikt. Deze projecten kunnen variëren van kleine decoratieve dingen, zoals speelgoed of een poppenhuis, tot grotere projecten als een wandrek of kinderbureau. Vaak wordt bij deze projecten de uitstraling van het materiaal in het zicht gehouden. In pop-up stores wordt het materiaal ook vaker gebruikt, bijvoorbeeld als basis voor een zelfgemaakte balie. In buurthuizen, kerken en de kleinere theaters wordt underlayment gebruikt om het podium van te maken, waar de vlakheid van het materiaal extra tot zijn recht komt.

Werken met underlayment

Underlayment wordt gemaakt van massief hout, het is daarom belangrijk om extra aandacht te besteden aan het afwerken van het materiaal. We zetten een paar belangrijke punten op een rijtje:

  • Schuur voor gebruik het materiaal licht op. De kopse kanten kunnen splinters bevatten, dus geef deze wat extra aandacht.
  • Gebruik underlayment alleen in toepassingen binnenshuis. Hoewel het materiaal vochtwerend is verlijmd kan het hout zelf niet goed tegen vocht
  • Werk het materiaal goed af. Een grondlaag is daarvoor een goede optie. De kopse kanten kun je behandelen met een randsealer. Als je het uiterlijk van het materiaal wilt behouden kun je ervoor kiezen om het af te lakken met een blanke lak.

Underlayment op maat bestellen

Wil jij ook aan de slag gaan met underlayment? Bestel het dan bij ons op maat! Zo hoef jij niet meer met de zaag aan de slag te gaan en betaal je alleen maar voor het materiaal wat je nodig hebt. Underlayment zagen we niet alleen op maat, maar ook in verschillende vormen! Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor rechthoeken, vierkanten, driehoeken en cirkels; maar ook meer bijzondere vormen als trapeziums, parallellogrammen, en huisjes zijn mogelijkheden! Als kers op de taart kunnen we ook nog de kopse kanten voor je afwerken. Zo kan jij, als jouw bestelling thuis is bezorgd, direct verder met je klus!

Bestel jouw underlayment op maat!