Je bent hier: Zelf een koof boven kookeiland maken, door Bas

Zelf een koof boven kookeiland maken, door Bas

3 minuten
Like deze post!
Ruimte
Wonen
Binnen
Klusniveau
Eindproduct
Omschrijving

In dit project heb ik een koof gerealiseerd die los aan het plafond hangt. Dit is wat moeilijker dan wanneer deze aan 1 of 2 kanten tegen de muur bevestigd wordt. Na eerst goed meten en uitrekenen, heb ik het plaatmateriaal op maat besteld bij OPMAATZAGEN.nl

Werkbeschrijving: hoe heb je je project gerealiseerd

Nederland zat net in lockdown vanwege de Covid-19 uitbraak. Klusjesmannen zaten tot over hun oren in het werk en vroegen zulk belachelijk hoge prijzen. Dat maakte dat ik heb besloten om de koof voor boven het kookeiland zelf te gaan maken. Helaas vond ik in de inspiratie hoek van OPMAATZAGEN.nl geen vergelijkbaar project, de projecten voor een koof of verlaagd plafond waren allemaal projecten waarbij het werkstuk tegen een muur bevestigd werd.

Ik ging zelf aan de slag met een paar simpele schetsen en een paar uitgangspunten qua maatgeving: De koof moest 3,6m bij 1,2m worden, minstens 35,0cm hoog zodat de afzuigunit er in past en er moeten een paar spotjes in.

Het blanke MDF plaatmateriaal werd door OPMAATZAGEN.nl perfect op maat afgeleverd en met super strakke (en scherpe trouwens, zo strak gezaagd waren ze) randen in verstek. De 44×44 vuren balkjes heb ik ter plekke op maat gezaagd.

Ik heb eerst het frame gemaakt dat tegen het plafond aan bevestigd wordt. In dit frame heb ik de gaten voorgeboord waar later de bevestiging aan het plafond komt en daarna met behulp van dit frame de markering op het plafond gemaakt voor de gaten (2 man het frame vasthouden, 1 markeren).
Vervolgens is het frame van het plafond af gehaald en is het onderste deel van het frame in elkaar gezet. Op dit onderste stuk werden kleine balkjes bevestigd van 35-(4,4+4,4), dit omdat deze balkjes tussen 2 frames in komen.

Tot slot is het hele frame op de grond in elkaar gezet, schroeven voor in het plafond al in de balken gezet met een klein puntje uitstekend. Daarna het geheel tegen het plafond bevestigd met de SPAX Torx spaanplaatschroeven. Eerst alle schroeven een beetje de plug in, daarna tot 1/2 cm helemaal in de plug en tot slot alle schroeven vast aandraaien. Ik heb een Makita slagschroefmachine, dit was wel echt nodig om die laatste 1/2 cm er helemaal in te krijgen.

Het frame is de lastigste klus, want het plaat materiaal was allemaal al perfect op maat en in verstek waardoor ze mooi op elkaar aansluitten. Met de MDF plaatschroeven was het vastzetten van de MDF platen erg makkelijk.

Tot slot alle gaatjes en kleine kiertjes dichtgeplamuurd. Het blijft een hout product natuurlijk en vastdraaien van de bevestigingschroeven aan 1 kant zorgt ervoor dat het werkstuk aan de andere kant gaat trekken. Na het dichten van de gaatjes is de koof gegrond en daarna 2x geverfd.

Let op! Ik heb zelf de korte zijde van 2 platen van 180×35 nog in verstek moeten zagen.

Eindformaat: Wat zijn de buitenmaten?

De koof is 3,60m bij 1,20m geworden, dezelfde afmeting als het kookeiland waar hij boven komt te hangen.

Ervaring met OPMAATZAGEN.nl

Super tevreden over OPMAATZAGEN.nl. MDF plaatmateriaal was precies op maat en heel strak in verstek. Bezorging was ook goed geregeld.

1 van de vuren balken was zo krom als een banaan (helaas de eigenschap van dit materiaal). Na dit gemeld te hebben heb ik hiervoor wat geld teruggekregen zodat ik zelf in de buurt een nieuwe kon kopen. Service was ook hier super.

Boodschappenlijst
Afbeelding
Houtsoort
Afmetingen
Afwerking
Aantal
Prijs
1
1
Rechthoek (gezaagd)180,0 x 120,0 cm
Eigen kenmerk: Bodemplaat - B
Afwerkingen
Lange zijde 1
Lange zijde 2
Korte zijde 2
Product eigenschappen
1 x
Product niet beschikbaar
Product niet beschikbaar
1 x
2
2
Rechthoek (gezaagd)180,0 x 35,0 cm
Eigen kenmerk: Wandpaneel - C & Wandpaneel - D
Afwerkingen
Lange zijde 1
Korte zijde 1
Product eigenschappen
4 x
71,80
71,80
4 x
3
3
Rechthoek (gezaagd)120,0 x 35,0 cm
Eigen kenmerk: Kopsekant - E
Afwerkingen
Lange zijde 2
Korte zijde 1
Korte zijde 2
Product eigenschappen
2 x
29,26
29,26
2 x
4
4
Rechthoek (gezaagd)180,0 x 120,0 cm
Eigen kenmerk: Bodemplaat - A
Afwerkingen
Lange zijde 1
Lange zijde 2
Korte zijde 1
Product eigenschappen
1 x
Product niet beschikbaar
Product niet beschikbaar
1 x
5
5
238,0 cm
16 x
Product niet beschikbaar
Product niet beschikbaar
16 x
Andere projecten van Bas
Gerelateerde projecten
>