Zo maak je een kist van steigerhout

28 mei 2019
6 minuten
kist-steigerhout-OPMAATZAGEN.nl

Een kist van steigerhout is multifunctioneel. Je kunt het gebruiken als speelgoedkist, als opbergkist of zelfs als schatkist om te verstoppen in de grond! Als je dat zou willen natuurlijk… Welke bestemming de kist van steigerhout ook heeft, als je hem zélf gaat maken is de kist pas écht uniek. Was je van plan om een kist van steigerhout te kopen? Niet doen! Met deze uitleg is de klus zo geklaard!

Steigerhout: robuuste sfeermaker in huis

Steigerhout heeft een stoere en industriële uitstraling én zorgt voor sfeer. Steigerhouten planken worden gemaakt van vurenhout. Dit is een sterke houtsoort die ook geschikt is voor buiten. Het materiaal wordt al jaren in de bouw gebruikt en heeft zichzelf inmiddels ook bewezen als blijvend populaire houtsoort voor meubels, zowel binnen- als buitenshuis. Het nadeel van vurenhout is dat het werkt en dat het wat onregelmatig kan zijn. Het ruwe hout nodigt uit om wat minder precies te werk te gaan. Dat is prettig werken!

Ruw of geschaafd

Vuren balken en latten zijn verkrijgbaar in een ruwe en een geschaafde variant. Geschaafde planken zijn in de fabriek precies op maat geschaafd nadat het hout is gezaagd. Dit betekent dat alle planken altijd even dik en breed zijn; de schaafmachine maakt de planken namelijk precies op maat. Ruw materiaal is dus alleen gezaagd en daarna niet meer geschaafd. Dat betekent dat het hout dus ook echt ruw is en niet onbelangrijk: dat de afmeting ook kan verschillen.

Het steigerhout dat we bij OPMAATZAGEN.nl in het assortiment hebben is ruw hout. De dikte staat aangegeven als 30 mm. In de praktijk kan dit een paar millimeter afwijken (tussen de 28 en 32 mm). Dit geldt ook voor de breedte. Een breedte van 20 cm ligt in de praktijk tussen de 18 en 21 cm. De lengte van een plank is wel altijd precies zoals je die bestelt. Dat komt omdat wij dat gedeelte op maat zagen, en daar dus zelf invloed op hebben. Ook als je een plank bestelt die minder breed is, klopt deze maat altijd.

Wil je meer weten over steigerhout? Bekijk hier onze ‘tekst & uitleg’ video.

Opbergkist met deksel van steigerhout

In tegenstelling tot plastic opbergdozen is een steigerhouten opbergkist een duurzaam alternatief. Het is een ruime opbergmogelijkheid voor spullen die minder structuur nodig hebben. Het is ook nog eens een sterke houtsoort die wel tegen een stootje kan.

Heb je bijvoorbeeld stoelen te kort tijdens een feestje, dan schuif je deze sfeervolle krachtpatser erbij. Met een kussentje erop is het een heerlijke zitplek.

Natuurlijk is een kist van steigerhout ook ideaal om speelgoed in op te bergen. Denk aan Duplo, verkleedkleren, knuffels of kinder-keukengerei… Aan het einde van de dag heb je het huis binnen mum van tijd aan kant, want je mikt het speelgoed er zo in en doet de deksel dicht. Een speelgoedkist van steigerhout is handig in de woonkamer, speelkamer of in de kinderkamer! Ook buiten kan een waterdichte opbergkist ideaal zijn!

Kist steigerhout waterdicht maken

Gebruik je de kist buiten, om bijvoorbeeld tuinkussens of speelgoed in op te bergen? Dan is het goed om het steigerhout te behandelen met een olie, beits of lak. Als je het hout goed behandelt zal het ook lang mooi blijven en niet snel verweren. Het komt ten goede aan de levensduur van de opbergkist. Steigerhout is ruw materiaal, dus houd hier rekening mee als het gaat om de inhoud die je erin kwijt wilt. Natuurlijk is het wel zo handig als de kussens of het speelgoed ook écht droog blijven. Dit los je niet op met het behandelen van het steigerhout alleen, hier is meer voor nodig. Je kunt de binnenkant bekleden met landbouwplastic of een rubber seal. Een andere optie is om de deksel te maken van betonplex en de randen af te werken met een aluminium profiel.
Zet de steigerhouten kist ook niet direct op de grond, om vocht rondom de poten zoveel mogelijk te vermijden. Plaats de kist bijvoorbeeld op tegels of voorbehandelde latten.

Zo maak je een steigerhouten kist op maat

Zelf een steigerhouten opbergkist maken? Een groot deel van de klus bestaat uit het bepalen van het ontwerp, het nadenken over een geschikte constructie én de afwerking. Het op de mm nauwkeurig zagen van het steigerhout kun je aan de zaagspecialisten van OPMAATZAGEN.nl overlaten. Hierdoor heb jij meer tijd om je te focussen op de rest van de klus. Het is raadzaam om over de volgende stappen goed na te denken:

 

Stappenplan:

1. Maak een tekening

Hoe groot moet de kist worden? Dit hangt natuurlijk af van waar je de kist voor gaat gebruiken en hoeveel je er in kwijt wilt. Een speelgoedkist voor Lego is hoogstwaarschijnlijk minder groot dan een dekenkist gevuld met dekbedden van alle gezinsleden in huis. De grootte van de kist wordt ook bepaald door de plek waar de kist komt te staan. Het helpt om een tekening te maken van de kist van steigerhout. Een werktekening is een goede basis voor een mooi resultaat.

 

2. Bepaal de constructie

Hoe ga je de steigerplanken aan elkaar bevestigen? Voor een stevig resultaat is een goede constructie nodig. Balken en latten van geschaafd vuren zijn hier zeer geschikt voor. Je kunt de steigerplanken hier tegenaan bevestigen. Liever één stijl hout? Gebruik dan latjes van steigerhout die je door ons in het gewenste formaat laat zagen.

 

3. Kies het materiaal steigerhout

Steigerhout is in verschillende kleuren verkrijgbaar, zoals wit, grijs en white wash. Je hebt steigerplanken die nagedroogd zijn. Dat betekent dat het hout wat langer heeft kunnen drogen en er dus minder vocht in zit. Hout is van zichzelf best vochtig als het vers is gezaagd. Het wordt meestal in de fabriek langzaam gedroogd om splijten te voorkomen. Het ‘werken van hout’ betekent dat het krimpt en uitzet onder invloed van vocht. Wanneer het droger is krimpt het, wanneer het vochtig is zet het uit. Vooral binnen is de lucht vaak wat droger, dus als je vers hout direct binnen zou leggen, zou het te snel krimpen en daardoor ook splijten. Kies daarom voor projecten binnenshuis liever de variant ‘nagedroogd’.

 

4. Bepaal het (kindvriendelijk) scharnier voor de opbergkist

Om te voorkomen dat de deksel van de opbergkist dicht valt kun je gebruikmaken van een gasveer, een touw of een ketting. In alle gevallen buig je de deksel over het kantelpunt om hem open te zetten, zonder dat je de deksel vast hoeft te houden. Het voordeel van een gasveer is dat het scharnier ‘tegengas’ geeft, waardoor de klep niet vanzelf weer dicht valt. Ga je een speelgoedkist maken waar veel kinderhandjes aan zitten? Dan is dit een kindvriendelijk scharnier voor de speelgoedkist.
Om de kist te openen heb je een handvat nodig. Ook handvatten zijn in veel varianten verkrijgbaar. Je kunt kiezen voor een standaard handgreep, maar voor een speelse uitstraling bevestig je een handvat van touw op de kist van steigerhout.

5. Maak een zaaglijst

Op basis van je werktekening kun je de maten van het steigerhout bepalen. Voer heel eenvoudig de maten in via onze bestelmodule en ontvang het materiaal binnen de kortste keren bij jou thuis. Heb je ook aan de overige accessoires gedacht als schroeven, beits of een scharnier? Bestel de accessoires in onze webshop.

Personaliseer de speelgoedkist met naam

Voor een unieke afwerking kun je de speelgoedkist van steigerhout voorzien van de naam van jouw kind of met een inspirerende spreuk. Met behulp van een lettersjabloon is dit heel eenvoudig. Tip: bepaal vooraf waar je de letters wilt plaatsen en plak de sjablonen even vast met schilderstape, om verschuiven te voorkomen. Vul de letters voorzichtig met verf in de gewenste kleur. Op deze manier is de opbergkist helemaal uniek!

Voorbeelden kist steigerhout

Het is eenvoudig om zelf een steigerhouten kist te maken. Koop het materiaal voor jouw ontwerp als bouwpakket bij OPMAATZAGEN.nl en ga aan de slag. Heb je inspiratie nodig om tot een passend ontwerp te komen? Kijk op online wat je mooi vindt en maak er een eigen ontwerp van!

Meer artikelen met dit label
Filter op houtsoort
>