Tips om jouw maatwerk vakkenkast te ontwerpen!

18 oktober 2019

Maak je eigen kast? Wist jij dat een maatwerk vakkenkast ontwerpen zo makkelijk kon zijn? Een vakkenkast is mooi, handig én past in elk interieur! Helemaal de vakkenkasten van OPMAATZAGEN.nl, want deze kun je helemaal op maat laten maken. Zo is de kast altijd helemaal aangepast aan jouw huis en jouw wensen. In dit artikel lees je tips voor het ontwerpen van jouw vakkenkast.

Ontwerp jouw kast in 5 stappen

Om jouw maatwerk vakkenkast te ontwerpen heb je een aantal stappen te doorlopen. Per stap hebben we een aantal tips verzameld, zodat je ook zonder ervaring tot een mooie kast kunt komen!

Stap-1: Kies de houtsoort
Stap-2: Kies de afmeting
Stap-3: Kies de indeling
Stap-4: Kies de dikte van de staanders en liggers
Stap-5: Kies de extra opties

Stap 1: Kies de houtsoort

Heb jij de houtsoort van je kast al gekozen? Je kunt de ontwerpen van jouw maatwerk vakkenkast laten realiseren in diverse houtsoorten:

MDF

MDF is een populair plaatmateriaal met veel toepassingsmogelijkheden, waaronder meubels. Wij bieden onze meubels aan in de volgende soorten MDF: Blank MDF om zelf nog helemaal af te werken, MDF Lakdraag zodat je zelf niet meer hoeft te gronden, MDF Zwart V313 voor een donker meubel en MDF Vochtwerend V313 voor een meubel wat in een vochtige ruimte komt te staan.

OSB 3

OSB is een constructief sterke plaat en door zijn industriële uiterlijk wordt OSB ook steeds vaker gebruikt voor decoratieve toepassingen zoals meubels. Dit materiaal heeft goede, vochtwerende eigenschappen.

Underlayment Fins Vuren

Underlayment Fins Vuren heeft een goede zichtkwaliteit aan de voorkant en is daardoor geschikt om te gebruiken voor meubels. Het wordt gemaakt van Fins vurenhout, wat de plaat een naturel uitstraling geeft door de houtnerf en de blanke kleur. Vlammen en noesten zijn vaak goed zichtbaar.

Mulitplex Interieur Populier

Multiplex platen zijn toe te passen voor ontelbare verschillende projecten. Multiplex interieur populier is de lichtgewicht variant van multiplex. Het materiaal is sterk, licht en onderhoudsvriendelijk. Het kenmerkt zich doordat het licht van kleur is en de vlammen niet zo duidelijk opvallen (in vergelijking met bijvoorbeeld Underlayment Fins Vuren).

Stap 2: Kies de afmeting

 • Je kunt de kast zo groot of klein maken als je wilt! Je bepaalt eerst de buitenmaten; dat zijn de breedte, hoogte en diepte. Staanders en liggers langer dan 300,0 cm kunnen niet uit één stuk gemaakt worden. We proberen de indeling zo gunstig mogelijk te houden, maar houd rekening met een naad in een holle plank langer dan 300,0 cm.
 • Als de kast tussen het plafond en de vloer komt, houd dan rekening met ongeveer 1 cm speling in de totale hoogte (houd 2,0 cm aan bij planken dikker dan 10,0 cm). Deze ruimte is nodig om de kast te kunnen plaatsen. Om de kast mooi aan te laten sluiten, kun je de naad afkitten met acrylaatkit. Meer inmeettips lees je hier.
 • Wanneer de kast tussen twee muren in komt, houd dan rekening met 1,0 cm speling in de totale breedte. Deze ruimte is nodig om de kast goed te kunnen plaatsen. Om de kast mooi aan te laten sluiten, kun je de naad afkitten met acrylaatkit.

Stap 3: Kies de indeling

Open vakken

Houd met het ontwerpen van jouw maatwerk vakkenkast rekening met de maatvoering van de open vakken. Zorg ervoor dat de breedte van een open vak niet groter is dan 150,0 cm. Anders bestaat de kans op het doorbuigen van de plank. Wordt de plank zwaar belast met bijvoorbeeld boeken? Houd dan een maatvoering van maximaal 120,0 cm aan.

Deurtjes

Heb jij tijdens het ontwerpen van jouw maatwerk vakkenkast een dichte ruimte voor ogen? Dat is geen probleem! Sluit het vak af met een greeploos deurtje.

 • Een richtlijn voor de maat van een deur is dat deze niet breder is dan 60,0 cm. Wanneer de deur breder is, draait er namelijk ook een breed oppervlak de kamer in. Bovendien zorgt dit er ook voor dat de deur te niet te zwaar wordt.
 • Wij monteren minimaal 2 softclose scharnieren per deur en een push-to-open systeem. Zo hoef je de deuren zelf alleen nog maar in het meubel te klikken!
 • Alle randen worden afgerond met een radius van 2 mm. Dit zorgt ervoor dat de randen niet meer scherp zijn en de verf uiteindelijk beter hecht. De radius van 2 mm is niet groot, waardoor het geheel er nog steeds strak uit blijft zien.
 • Wil je een lade boven een deur plaatsen? Het mooiste is dan om ook om een ligger tussen de lade en de deur te tekenen. Op die manier blijven de ladegeleiders uit het zicht.

Dubbele deuren

Het is niet altijd nodig om een staander tussen twee deuren te plaatsen. Bij het ontwerpen van een maatwerk vakkenkast bij OPMAATZAGEN.nl kunnen er per vak maximaal twee deuren gemaakt worden zonder een staander ertussen te plaatsen. Kies dan in de calculator voor de optie ‘dubbele deuren’.

Lades

 • Een richtlijn voor de maat voor een lade is dat deze niet breder is dan 120 cm en niet hoger dan 35 cm. Zo worden de lades niet te zwaar en wordt doorbuigen voorkomen.
 • De softclose en push-to-open ladegeleiders zijn al voorgeboord. Je hoeft ze alleen nog vast te schroeven.
 • De randen van de ladefronten worden afgerond met een radius van 2 mm. Dit zorgt ervoor dat de randen niet meer scherp zijn en de verf uiteindelijk beter hecht. Een radius van 2 mm is niet groot, waardoor het geheel er nog steeds strak uit blijft zien.
 • Wanneer je twee lades naast elkaar tekent, zorg er dan voor dat er een staander tussen staat. Deze is nodig om de ladegeleider aan vast te maken.
 • Wil je een lade boven een deur plaatsen? Het mooiste is dan om ook om een ligger tussen de lade en de deur te tekenen. Op die manier blijven de ladegeleiders uit het zicht wanneer je de deur opent.

Klep

 • Het is alleen mogelijk om een klep naar beneden toe te openen.
 • De softclose scharnieren en het push-to-open systeem zijn al voorgemonteerd.
 • We maken gebruik van een kettinkje dat ervoor zorgt dat de klep niet zomaar naar beneden valt. Alle benodigdheden hiervoor zijn al voorgemonteerd, je hoeft zelf alleen het kettinkje aan de oogjes te haken.
 • De randen van de klep worden afgerond met een radius van 2 mm. Dit zorgt ervoor dat de randen niet meer scherp zijn en de verf uiteindelijk beter hecht. Een radius van 2 mm is niet groot, waardoor het geheel er nog steeds strak uit blijft zien.

TV-nis

Een tv-nis is een achterwand in een open vak, die minder diep is dan de rest van de kast. Deze achterwand wordt gemaakt van 22 mm dik materiaal, zodat deze sterk genoeg is om een tv aan te hangen. Om de tv-nis te bevestigen, worden er op de staanders en liggers latjes voorgemonteerd waarop je de achterwand kunt vastschroeven.

Stap 4: Kies de dikte van de staande en liggende delen

 • We gebruiken het materiaal van jouw keuze met een dikte van 9 mm. Hiervan maken wij holle planken die stevig en toch licht van gewicht zijn. Om deze mooi en sterk te krijgen is de minimale dikte van de staande en liggende delen 4,0 cm.
 • Bij het in elkaar zetten, schuif je de holle planken over een latje dat al op de juiste plek is gemonteerd. Op die manier schuif je jouw meubel heel eenvoudig op de juiste manier in elkaar en hoef je deze alleen nog even vast te schroeven voor de stevigheid.
 • Alle randen worden afgerond met een radius van 2 mm. Dit zorgt ervoor dat de randen niet meer scherp zijn en de verf uiteindelijk beter hecht. De radius van 2 mm is niet groot, waardoor het geheel er nog steeds strak uit blijft zien.

Stap 5: Kies de extra opties

Uitsparingen voor spotjes

 • Er is veel keuze tussen verschillende lichtspots. Hiervoor zijn geen richtlijnen, je kunt helemaal naar eigen wens bepalen welke spots je wilt. Wel adviseren we om voor LED varianten te gaan, deze worden vele minder warm dan originele gloeilampen. Standaard worden de uitsparingen in het midden van een plank geboord. Als je dit anders wilt dan kun je dat aangeven in de schets.
 • Aan de hand van jouw gekozen spotjes bepaal je de diameter voor de uitsparing die wij voor je zagen.
 • Houd altijd rekening met de inbouwdiepte van de door jou gekozen lichtspots. Om deze reden adviseren wij een plank die minimaal 5,0 cm dik is, maar kijk altijd even of dit ook past. De holle planken worden gemaakt van 9mm dik materiaal.

Stelpoten met plint

 • Kies je voor stelpoten met eenplint, dan blijft de achterkant van de plint standaard open. De plint is 10 cm hoog en wordt onder de onderste ligger geplaatst. Deze plint springt altijd 2 cm in, in vergelijking met de onderste ligger.
 • Wil je dat de plint aan de voorzijde en aan de zijkanten van het meubel valt? Kies dan voor ‘plint rondom’.
 • Komt de kast tussen twee muren te staan en wil je dat de plint alleen aan de voorzijde te zien is? Kies dan voor ‘plint alleen aan voorzijde’
 • Als je de kast in elkaar gaat zetten is het handig om de stelpootjes direct op de juiste hoogte te stellen. Als je hiermee wacht tot de kast helemaal in elkaar zit is dit een stuk lastiger door het gewicht van het meubel.
 • De plint die wordt meegeleverd is 10,0 cm hoog. Het is dus belangrijk dat je de stelpoten niet te hoog draait, anders komt er een kier tussen de plint en de kast en dat is niet mooi.

Plint tussen staanders

Daarnaast is het mogelijk om een plint tussen de buitenste staanders van de kast te kiezen. Hierbij staan de twee buitenste staanders op de grond en wordt er geen gebruik gemaakt van stelpoten. De plint tussen de staanders valt ongeveer 2,0 cm naar binnen. Een richtlijn is dat de breedte niet groter is dan 150,0 cm, anders bestaat de kans dat de onderste ligger gaat doorbuigen.

Legplanken

 • De legplanken worden gemaakt van 18 of 22 mm dik materiaal.
 • De voorkant wordt afgerond met een radius van 2 mm.
 • Wij boren gaatjes voor de plankdragers en deze plankdragers worden meegeleverd.
 • Standaard worden de legplank(en) evenredig verdeeld en kun je de legplank(en) niet verstellen.

Achterwand

Wil jij een achterwand in het ontwerp van jou maatwerk vakkenkast? Ook dat is geen probleem!

 • Als je kiest voor de optie achterwand wordt deze per materiaalsoort van een andere dikte gemaakt. De achterwand schroef je vast met de meegeleverde schroeven.
MDF Lakdraag 3 mm Lakboard
MDF Blank 4 mm
MDF Vochtwerend 6 mm
MDF Zwart V313 9 mm
Multiplex Interieur Populier    4 mm  
OSB 9 mm
Underlayment Fins Vuren 9 mm

 

 • Let op bij het in elkaar zetten van het meubel: aan het einde moet er genoeg ruimte aan de achterkant zijn om de achterwand vast te schroeven of spijkeren. Zet eventueel het meubel op een stuk karton of kleed, om deze makkelijk tegen de wand te schuiven zonder krassen op de vloer te krijgen!

Uitsparing voor bestaande plint

Ook kan je een uitsparing aan de achterzijde en zijkanten voor een bestaande plint kiezen als je het meubel netjes tegen de muur wilt zetten, maar de plint tegen de muur in de weg zit. We kunnen in de onderste ligger (en eventueel de staanders) een uitsparing maken, waardoor het meubel over de plint heen valt, en vanaf de plint netjes tegen de muur aan staat. Geef duidelijk aan in de schets waar de uitsparing precies mag komen.

Stap 6: Upload je schets!

Je hebt geen ingewikkeld tekenprogramma nodig, download gewoon het schetsformulier, pak een potlood, schets jouw ideale meubel en upload je schets bij het bestellen! Teken het meubel zo duidelijk mogelijk zodat er geen verwarring kan ontstaan over de indeling ervan.

Download hier het schetsformulier

Hoe wordt jouw kast eigenlijk gemaakt?

Als je de bestelling voor jouw vakkenkast hebt geplaatst, gaan wij direct aan de slag. Wil je weten wat we dan precies doen? Bekijk deze video!

Wat krijg je aangeleverd?

Wanneer je jouw vakkenkast hebt besteld, ontvang je deze als handig bouwpakket op de door jou gekozen dag. We verpakken de onderdelen zorgvuldig voor het transport. Je ontvangt er een installatiepakket bij met voldoende schroeven en pluggen om jouw kast in elkaar te zetten. Zo kun je direct aan de slag! Durf jij het aan? Met de service en hulp van OPMAATZAGEN.nl wordt het ontwerpen van een maatwerk vakkenkast een eitje. Dat is écht handig! Wil je tips voor het in elkaar zetten van jouw kast? Bekijk dan onderstaande video.

Download hier de handleiding

 

Ben jij klaar voor een nieuwe uitdaging? We helpen je graag! Veel plezier met het ontwerpen van jouw maatwerk vakkenkast.

>