Steigerhouten lambrisering op maat

20 mei 2019
5 minuten
steigerhouten-lambrisering-OPMAATZAGEN.nl

Steigerhouten lambrisering ter aanvulling op je interieur? Bij OPMAATZAGEN.nl bestel je het steigerhout precies in de juiste maatvoering en ontvang je het op de millimeter nauwkeurig thuisbezorgd. Wij vertellen je alles wat je moet weten voordat je begint met het maken van steigerhouten lambrisering op maat.

Trends in lambrisering

Lambrisering heeft een ietwat stoffig karakter. Toch is het terug van weggeweest, maar natuurlijk op een eigentijdse manier. Lambrisering is een decoratieve toepassing van houten panelen langs de wand van een ruimte in huis. Oorspronkelijk werd lambrisering in de 16e eeuw gebruikt om kou en vocht weg te houden en de muur te beschermen tegen beschadigingen. De extra laag lambrisering diende als een soort isolatie. De hoogte van de lambrisering verschilt per tijdsperiode en is natuurlijk afhankelijk van smaak. Ook de stijl van de lambrisering kan gepersonaliseerd worden, zodat het aansluit bij de stijl van je woning. Klassiek, modern, jaren ‘30 of landelijk; alles kan!

Hoogte lambrisering

De hoogte van de lambrisering wordt mede bepaald door de grootte van de ruimte. Heb je een kleine kamer, maak de lambrisering dan niet hoger dan 60-90 cm. Denk bijvoorbeeld aan de hal, die met kamerhoge lambrisering veel kleiner zou ogen. Tenzij je ervoor kiest om de planken niet in de lengte te bevestigen, maar in de breedte. Heb je een grote ruimte met een hoog plafond? Dan is een hogere lambrisering een stijlvolle manier om meer karakter toe te voegen aan het interieur.

Stijl lambrisering

Lambrisering zie je over het algemeen vaker terug bij woningen met een klassiek interieur of een jaren ‘30 woning. Afhankelijk van de afwerking die je kiest, past het ook in een modern interieur. Denk dan aan meer rechte lijnen in plaats van ‘ornament-achtige’ vormen. Steigerhout is in dit geval een goede keuze qua materiaal. Het heeft een robuuste en stoere uitstraling. Ben je op zoek naar een lambrisering die strak en clean oogt? Kies in dan voor Multiplex Interieur Populier of voor MDF dat je vervolgens schildert in de gewenste kleur.

Wand van steigerhout met TV

Steigerhout wordt door de warme en robuuste uitstraling veel gebruikt als lambrisering in woningen. Kies je voor een uniek meubel, maak dan een wand van steigerhout met bijvoorbeeld verlichting en bevestig er direct de TV aan. Je kunt er plankjes aan bevestigen om je mooiste accessoires op neer te zetten!

Gebruik steigerhout

Kies je voor steigerhouten lambrisering, dan is het goed om te weten met wat voor een materiaal je te maken hebt. Steigerhouten planken worden gemaakt van vurenhout. Dit is een sterke houtsoort die ook geschikt is voor buiten. Het materiaal wordt al jaren in de bouw gebruikt en heeft zichzelf inmiddels ook bewezen als blijvend populaire houtsoort voor meubels, zowel binnen- als buitenshuis. Het nadeel van vurenhout is dat het werkt en dat het wat onregelmatig kan zijn. Als je hier rekening mee houdt tijdens het maken van de lambrisering, dan hoeft dat helemaal geen probleem te zijn!

Extra nagedroogd

Je hebt steigerplanken die nagedroogd zijn. Dat betekent dat het hout wat langer heeft kunnen drogen en er dus minder vocht in zit. Hout is van zichzelf best vochtig als het vers is gezaagd. Het wordt meestal in de fabriek langzaam gedroogd om splijten te voorkomen. Het ‘werken van hout’ betekent dat het krimpt en uitzet onder invloed van vocht en wisselende temperaturen. Wanneer het hout droger is krimpt het, wanneer het vochtig is zet het uit. Vooral binnen is de lucht vaak wat droger, dus als je vers hout direct binnen zou leggen, zou het te snel krimpen en daardoor ook splijten. Kies daarom voor projecten binnenshuis liever de variant ‘nagedroogd’

Ruw of geschaafd

Vuren balken en latten zijn verkrijgbaar in een ruwe en een geschaafde variant. Geschaafde planken zijn in de fabriek precies op maat geschaafd, nadat het hout is gezaagd. Dit betekent dat alle planken altijd even dik en breed zijn; de schaafmachine maakt de planken namelijk precies op maat. Ruw materiaal is dus alleen gezaagd en daarna niet meer geschaafd. Dat betekent dat het hout dus ook echt ruw is en niet onbelangrijk: dat de afmeting ook kan verschillen.

Het steigerhout dat we bij OPMAATZAGEN.nl in het assortiment hebben is ruw hout. De dikte staat aangegeven als 30 mm. In de praktijk kan dit een paar millimeter afwijken (tussen de 28 en 32 mm). Dit geldt ook voor de breedte. Een breedte van 20 cm ligt in de praktijk tussen de 18 en 21 cm. De lengte van een plank is wel altijd precies zoals je die bestelt. Dat komt omdat wij dat gedeelte op maat zagen, en daar dus zelf invloed op hebben. Ook als je een plank bestelt die minder breed is, klopt deze maat altijd.
Wil je meer weten over steigerhout. Bekijk dan onze ‘tekst & uitleg’ video, klik hier!

Kleuren steigerhout

Voor een unieke look kun je de steigerplanken ook gebeitst bestellen in verschillende kleuren. Bijvoorbeeld greywash of een plank die is behandeld met een beits in de kleur, rotsgrijs, schelpwit, zandbeige of wit. Kijk voor een volledig overzicht van ons assortiment steigerhout op onze website.

Steigerhouten lambrisering bevestigen

Steigerhouten lambrisering kun je op meerdere manieren aan de muur bevestigen. Montagekit is een optie, maar tevens vrij definitief. Gebruik je montagekit, dan krijg je de lambrisering er van ze-lang-zal-ze-leven niet meer af, tenzij je de muur beschadigt. Het is een beter plan om de lambrisering aan de muur te bevestigen door een frame te maken van vuren balken. Zo kun je het geheel verwijderen als het nodig is, zonder de muur te hoeven beschadigen. Dat klinkt beter, niet waar?

Steigerhout op maat bestellen

Om de juiste hoeveelheid materiaal te berekenen deel je de lengte van de wand door de breedte van het steigerhout. Zo weet je precies het aantal benodigde planken dat je direct op maat kunt laten zagen door OPMAATZAGEN.nl. De hoogte van de lambrisering is persoonlijk en, zoals eerder vermeld, afhankelijk van de ruimte en het doel dat je ermee hebt. Rond de 1 meter hoogte is het meest gangbaar.

Wil je een frame maken van vuren balken om de lambrisering aan te bevestigen. Bestel deze direct op maat bij OPMAATZAGEN.nl. Het assortiment aan vuren balken is vrij uitgebreid, dus er is altijd wel een dikte te vinden die past bij jouw wens.

Kies jouw afwerking

Wil je het steigerhout laten afwerken, voor een super professioneel resultaat? Laat het materiaal dan direct door ons afwerken en geef dit aan tijdens het bestelproces. Afronden, afschuinen, of in verstek zagen; voor ons geen enkele moeite!

Wil je aan de slag met lambrisering van steigerhout? Klik hier!
>