Luiken van steigerhout op maat

15 mei 2019
3 minuten
luiken-steigerhout-opmaatzagen.nl

Luiken van steigerhout geven een sfeervolle uitstraling aan je woning, zowel binnenshuis als buitenshuis. Een extra voordeel is dat hout direct als isolatie dient. Twee vliegen in één klap! Je bestelt het materiaal eenvoudig op maat bij OPMAATZAGEN.nl. Voor je het weet heb je het hout in huis en kun je aan de slag. Voor welke kleur steigerhout kies jij? Wit, grijs of een andere tint? We geven je graag wat tekst en uitleg over het materiaal, zodat jij goed voorbereid aan de slag kunt.

Werken met steigerhout

Voordat je goed en wel aan je klus begint, kan het handig zijn om wat kennis van zaken op te doen. Met wat voor een materiaal werk je en waar moet je op letten? En, wat kan OPMAATZAGEN.nl voor je betekenen tijdens jouw klus?

Robuuste uitstraling

Steigerhouten planken hebben een robuuste uitstraling en kunnen gebruikt worden voor projecten binnenshuis en buitenshuis. De planken zijn nieuw (dus niet gebruikt in de bouw, waardoor er geen spijkers in de planken zitten) en gemaakt van ruw (ongeschaafd) vurenhout.

Ruw vurenhout

Onze steigerplanken worden gemaakt van ruw vurenhout. Ook betekent dit dat de planken hier en daar niet helemaal recht zijn en dat de maatvoering wat kan verschillen. De breedte varieert tussen 18 en 20 cm, de dikte varieert tussen 30 en 32 mm. Wanneer je 20 cm breed of 30 mm dik invult tijdens je bestelling, kan het dus zijn dat de maat een beetje afwijkt. Het is mogelijk om de ruwheid van de steigerplanken te verminderen door ze te schuren. Je kunt eventueel de plank daarna nog behandelen met een beits om de plank een kleur te geven.

Binnen of buiten?

Een eigenschap van vurenhout is dat het gaat werken, en dan voornamelijk in een binnenruimte. Als je steigerhout voor jouw luiken binnen wilt gebruiken is het daarom verstandig om de nagedroogde variant te nemen. Doordat de plank is nagedroogd, zal deze minder krimpen en uitzetten onder invloed van temperatuur. Bij gebruik buitenshuis zullen steigerplanken ook veel werken onder de invloed van het weer. Buiten zal het hout vergrijzen en daardoor een doorleefde uitstraling krijgen. Hierdoor vermindert wel de levensduur van het hout. Om de levensduur te verlengen kun je de steigerplanken behandelen met bijvoorbeeld een steigerhoutbeits of een impregneermiddel .

Schets een ontwerp

Met het ontwerp bepaal je ook de uitstraling van de luiken van steigerhout. Zo kun je spelen met het horizontaal of verticaal plaatsen van de planken. Bevestig je er een diagonale plank op, dan krijgen de luiken een landelijk effect. Schilder je een hartje in het midden, dan is de uitstraling speels en ietwat kinderlijk. Luiken in deze vorm zou je kunnen toevoegen aan een kinderkamer voor een sfeervol en warm effect.

Denk dus goed na over de sfeer van jouw ruimte en hoe je de luiken van steigerhout hierop kunt laten aansluiten. Er ontstaat een eenheid die rust geeft. En dat woont het prettigst!

Van idee naar schets

Ga aan de slag met potlood en papier om je idee concreet te maken. Zo ontdek je direct welke afmetingen je nodig hebt en of de constructie werkbaar is. Pas dan maak je de mooiste luiken van steigerhout op maat. Voeg de afmetingen toe aan de schets, zodat je eigenlijk direct je zaaglijst compleet hebt en dit eenvoudig kunt bestellen op OPMAATZAGEN.nl. Houd er rekening mee dat het een ruw materiaal is, wanneer je de maten bepaalt. Klik hier om meer te weten te komen over: Werken met steigerhout.

Of bekijk onze Tekst & Uitleg video over steigerhout hiernaast.

Vormen en randafwerkingen

Bij OPMAATZAGEN.nl kun je steigerhout in verstek laten zagen, maar ook andere randafwerkingen zijn mogelijk. Zo geef je de luiken een zachte uitstraling wanneer je de randen laat afronden. Wil je meer weten over de afwerkingen die wij voor je kunnen verzorgen? Bekijk alle randafwerkingen hier.

Wil je luiken van steigerhout maken? Klik hier!
Meer artikelen met dit label
Filter op houtsoort
>