Een poppenhuis zelf maken? Zó doe je dat!

5 minuten
Like deze post!

Wil jij een poppenhuis zelf maken? Lees dan deze blog! Wij laten stap voor stap zien hoe je dat kunt doen en geven je inspiratie voor je eigen poppenhuis. Je kunt ook gelijk het materiaal voor jouw poppenhuis direct op maat  bestellen. (Fotocredits van het moderne poppenhuis: mini.huisjenr32 op Instagram)

Ga direct naar:

Zelf een poppenhuis maken

Wat is er nou leuker dan zelf een poppenhuis maken voor je kind? Een mooi poppenhuis gaat jarenlang mee en is leuk voor ieder kind. Kwalitatief goede poppenhuizen kunnen zelfs overgaan van generatie op generatie. Door het zelf maken van het poppenhuis kun jij borg staan voor hoogwaardige kwaliteit én kun je een uniek poppenhuis maken wat helemaal bij jou en je kind past! Om je een eindje op weg te helpen met het maken van jouw poppenhuis hebben we een stappenplan voor je opgezet. Lees je mee?

Wat heb je allemaal nodig?

Voor het maken van een poppenhuis heb je een aantal dingen nodig. Naast het materiaal heb je bijvoorbeeld ook gereedschappen en een schets nodig. Hier is een korte lijst met dingen waar je aan moet denken tijdens het verzamelen van alle benodigdheden:

  • Een schets van het poppenhuis, inclusief de afmetingen van de materialen
  • Het benodigde plaatmateriaal voor het huis, op maat gezaagd
  • Schuurpapier, een kwast (eventueel ook een verfroller) en lak of verf
  • Accuboor, houtlijm en schroeven
  • Decoratie voor het poppenhuis

1. Kies een plaatmateriaal

Waarschijnlijk heb je al een klein beetje een idee over hoe het poppenhuis eruit gaat zien. Daarom denken wij dat het handig is om als eerste het materiaal uit te zoeken. Je kunt dan namelijk een materiaal zoeken wat past bij de stijl van jouw ontwerp. Mocht je dat niet kunnen vinden kun je nog, voordat alles al getekend is, het ontwerp aanpassen. Populaire materialen zijn multiplex en MDF. Wil je een poppenhuis met een houten uitstraling? Dan kun je kiezen voor multiplex. Ga je het poppenhuis zelf nog dekkend schilderen? Dan is MDF een goede keuze. Neem eens een kijkje in ons assortiment, daar zit vast wel een materiaal tussen wat je mooi vindt!

Bekijk ons assortiment aan plaatmateriaal

2. Teken het ontwerp en bepaal de afmetingen

Een poppenhuis kun je op heel veel verschillende manieren maken. Als je een idee hebt voor het ontwerp is het handig om het ontwerp eerst grofweg uit te tekenen, zo krijg je een beetje een gevoel voor het uiterlijk van jouw poppenhuis. Ben je tevreden bent met deze eerste schets? Dan kun je verdergaan met het bepalen van de afmetingen. Als je van plan bent om een groot poppenhuis te maken is het handig om eerst de maximale afmetingen te bepalen en vanuit daar de afmetingen van de kamers en dergelijke te berekenen. Voor een kleiner huis kun je beter andersom te werk gaan. Bepaal dan eerst de afmetingen van de kamers en beslis of de uiteindelijke afmetingen van het poppenhuis naar wens zijn. Noteer vervolgens de afmetingen van het poppenhuis én de afmetingen van alle individuele onderdelen. Heb je een beetje inspiratie nodig? Check dan even de instagram-pagina van Debbie: mini.huisjenr32.

3. Bereken de hoeken

De kans is groot dat het ontwerp van jouw poppenhuis een puntdak of een schuin dak heeft. In dat geval is het aan te raden om de kopse kanten van de buitenmuren in verstek te laten zagen. Hierdoor valt het dak mooi strak op de muren en kun je alles ook goed vastlijmen. Als je dit wilt doen is het belangrijk om de hoeken te bepalen waarin het materiaal in verstek gezaag moet worden.  De meest voorkomende hoek is 45°.

4. Bestel het materiaal

Nadat je de hoeken hebt bepaald weet je alles om het benodigde materiaal te bestellen. Kies het gewenste plaatmateriaal, selecteer de vorm van het materiaal en bepaal de afmetingen. Moeten er kopse kanten in verstek worden gezaagd? Dan kun je dit invullen onder het tabblad ‘afwerkingen’. Als je een achterwand wilt bij jouw poppenhuis dan kun je die ook uit één stuk op maat laten zagen. Dit doe je door tijdens het bestellen de vorm ‘huis’ te selecteren onder overige vormen. Als je meer wilt weten over deze vorm kun je dat lezen op onze blog.

Lees onze blog over de nieuwe huisjesvorm

Zet jouw poppenhuis in elkaar!

Als al het materiaal is besteld en geleverd kun je aan de slag gaan met het in elkaar zetten van jouw poppenhuis! We lopen de stappen die je moet maken even met je door.

Verven

Als eerste kun je beginnen met het verven of lakken van alle onderdelen. Sommige mensen beginnen eerst met het in elkaar zetten, maar dan maak je verven wel een stuk lastiger. Als je eerst alle onderdelen verft en laat drogen, kun je daarna het poppenhuis in elkaar zetten en direct al een strak resultaat hebben. Schuur het materiaal eerst licht op, hierdoor wordt het oppervlak mooi glad en egaal en zal de verf of lak beter blijven hechten. Als je het uiterlijk van het materiaal zichtbaar wilt houden kun je gebruik maken van een blanke lak. Voor een egale afwerking kun je een dekkende verf gebruiken. Je kunt eventueel ook nog een grondlaag aanbrengen, dan is het eindresultaat vaak wat strakker.

Lijmen en/of schroeven

Het in elkaar zetten van het poppenhuis kun je op meerdere manieren doen. Lijmen is de meest eenvoudige manier en geeft ook het strakste resultaat. Nadeel is wel dat je wat stevigheid mist en als je kind een beetje hardhandig met het huis omgaat kunnen er dingen losgaan. Om dat tegen te gaan kun je ook de onderdelen schroeven of spijkeren. Let er dan wel op dat je de schroeven of spijkers netjes wegwerkt, anders kan je kind er zich aan bezeren.

Aankleden

Als het poppenhuis in elkaar zit en geschilderd of gelakt is kun je gaan beginnen met het aankleden van het poppenhuis. Hierin heb je heel veel keuze en mogelijkheden. Ga je voor een realistisch interieur of laat je liever je fantasie de vrije loop? Alles is mogelijk. Misschien heb je al een hoop spullen liggen die je kunt gebruiken of kun je een heel nieuw project optuigen voor het maken van alle spulletjes. Er zijn ook websites die allemaal onderdelen van de inrichting verkopen. De keus is aan jou!

Bestel het plaatmateriaal voor jouw poppenhuis op maat online!

Krijg jij ook hier de kluskriebels van? Ga dan lekker aan de slag en maak je eigen poppenhuis! Wij helpen je alvast door al het plaatmateriaal voor je op maat te zagen. Geef het gewenste materiaal en de afmetingen aan ons door en wij zagen alles voor je tot op de millimeter nauwkeurig op maat. Zo ben jij verzekerd van het beste zaagwerk en kun je jouw poppenhuis zo mooi mogelijk maken. Heb je ook nog houtlijm, schroeven, spijkers, verf, lak of een kwast of roller nodig? Dan kun je die gelijk meebestellen.

Bestel alles voor jouw poppenhuis op maat!
>