Zitbank op maat van MDF van Francisco

3 minuten
Like deze post!

Fransisco maakte een zitbank op maat voor in de keuken. Hij bestelde het op maat gezaagde hout en kluste daar zelf dit mooie meubel van! Hij deelde het resultaat met ons en de reacties waren overweldigend. Iedereen wilde wel zo’n leuke bank voor aan de eettafel! We vroegen Fransisco om zijn werkbeschrijving en deze vind je hieronder.

Maak een zitbank van MDF op maat

Francisco bestelde op maat gezaagd MDF Blank en maakte daar zelf deze zitbank van. Hij gebruikte lijm en schroeven om alle onderdelen aan elkaar te bevestigen. De basis is gemaakt van vuren balkjes. Die heeft hij bekleed met de onderdelen van MDF en vervolgens heeft hij het geheel netjes afgewerkt met een witte lak.

Wil jij deze bank zelf ook maken? Laat je inspireren door het project van Francisco en stel vervolgens zelf jouw zaaglijst samen (rechts bovenin de pagina). 

Doe-het-zelf: Zitbank op maat van MDF van Francisco
Doe-het-zelf: Zitbank op maat van MDF van Francisco
Doe-het-zelf: Zitbank op maat van MDF van Francisco | Lade

MDF Blank als basismateriaal

Francisco maakte gebruik van MDF Blank. Dit is materiaal wat bestaat uit houtvezels die onder hoge druk en temperatuur zijn samengeperst tot een plaat. De vezels worden bij elkaar gehouden door een hars, waardoor het belangrijk is om voor het schilderen het materiaal goed te ontvetten. Doordat het materiaal een zuigende werking heeft is het ook erg belangrijk om het materiaal goed te gronden voordat je het gaat aflakken. Wil je tijd besparen? Dan kun je ook kiezen voor MDF Lakdraag. Deze variant heeft een lakdragende folie die werkt als een grondlaag. Hierdoor hoef je het materiaal alleen nog maar af te lakken en sla je twee lagen grondverf over!

Montage van de bank

Om de zitbank in elkaar te zetten gebruikte Francisco een combinatie van lijm en schroeven. De basis bestaat uit vuren balken die bekleed zijn met het MDF. Hij heeft al het hout eerst aan elkaar gelijmd en deze verbinding vervolgens verstevigd met een aantal schroeven.

Daarna heeft hij zelf een lade onder de bank gemaakt. Hiervoor heeft hij in de ‘zijplaat lade’ zelf een uitsparing gezaagd. Onder de lade heeft hij bokwieltjes bevestigd, waardoor de lade over de vloer rolt en daardoor gemakkelijk te openen is. Hij heeft de zijkanten van de lade een beetje over de wieltjes laten doorlopen, zodat deze niet opvallen. Handig!

Wat heb je nodig?

Handig om bij de hand te hebben

 • Houtlijm
 • Schroeven
 • Boormachine
 • Bokwieltjes
 • Werktekening, download deze hieronder:
Download werktekening

Extra handelingen

Alle onderdelen zijn op maat gezaagd, maar Francisco heeft zelf nog twee bewerkingen uitgevoerd. Dit gaat om:

 • De uitsparing in ‘zijplaat lade’. Mocht je de bank zonder lade willen maken, dan hoef je hier zelf geen uitsparing in te zagen natuurlijk!
 • 2 van de balken in verstek gezaagd.

Download de werktekening

Wil je de werktekening in detail bekijken en alle PDF’s en 3D-modellen zien die Francisco heeft gebruikt voor zijn bank? Download dan dit hele pakket zodat je precies ziet welk onderdeel bedoeld is voor welke plek.

Doordat het project een relatief verouderde DIY klus van een klant is, is het project niet direct te bestellen. Ook maakt de bank geen vast onderdeel uit in ons assortiment. De opbergbank van Francisco kan natuurlijk wel als inspiratiebron dienen. Maak op basis van deze bank een tekening en vul de zaaglijst met de benodigde materialen. Let goed op de maximale afmetingen van ons plaatmateriaal, wanneer je zelf aan de slag gaat. 

 • Anouk en Martijn schreef:

  beste lezer,

  wat een leuke ontwerpen. We willen twee ontwerpen combineren en daarvoor de bouw tekening van Fransico downloaden. Helaas lukt dat niet. kunnen jullie helpen voor hem te mailen?

  bedankt voor de moeite!

  Anouk en Martijn

  • Marielle - OPMAATZAGEN.nl schreef:

   Hi Anouk & Martijn,

   Bedankt voor jullie enthousiasme en voor het doorgeven dat het downloaden niet lukt. We hebben het gefixt en het zou nu moeten lukken. We hopen jullie snel te mogen helpen met jullie ontwerp!

   Hartelijke klus groet,
   Mariëlle

 • Lewis Ho schreef:

  Beste Mariëlle,

  Ik krijg een paar foutmeldingen wanneer ik deze bank wil bestellen. Zou je ernaar willen kijken? Bedankt!

  Groeten,
  Lewis

  • Marielle - OPMAATZAGEN.nl schreef:

   Beste Lewis, bedankt voor je berichtje! We kunnen je nog steeds helpen met de bank. Echter bieden we niet alle lengtes meer aan, vandaar de foutmelding. In dit geval adviseren we de werktekening te downloaden en zelf een zaaglijst samen te stellen op basis van het ontwerp van Francisco. Mocht je hulp nodig hebben bij het configureren van de plaatmaterialen, stuur dan gerust een mailtje naar klantenservice@opmaatzagen.nl, dan sturen we je een offerte op maat!

   Hopelijk kunnen we je op die manier toch nog helpen 🙂

   Hartelijke klus groet,
   Mariëlle

 • Miguel schreef:

  Goedenmiddag,

  Ik zou graag willen weten wat de kosten zijn als ik bij u de materialen zou bestellen voor deze bank? Zonder la.

  Ik hoop graag van u te horen.

  groeten Miguel

  • Roos - OPMAATZAGEN.nl schreef:

   Goedendag, bedankt voor je bericht. Doordat het project een relatief verouderde DIY klus van een klant is, is het project niet direct te bestellen. Ook maakt de bank geen vast onderdeel uit in ons assortiment. De opbergbank van Francisco kan natuurlijk wel als inspiratiebron dienen. Maak op basis van deze bank een tekening en vul onze zaaglijst met de benodigde materialen (download rechts bovenin de pagina). Mocht je verder nog vragen hebben, dan hoor ik het graag. Met vriendelijke klusgroet, Roos

 • Marja schreef:

  Hoi ook ons lukt het niet de tekening te downloaden…….

  • Marielle - OPMAATZAGEN.nl schreef:

   Hoi Marja, bedankt voor je berichtje! Wil je het nog eens proberen? Het zou nu moeten lukken. Mocht het nog niet lukken, laat het dan weten! Klus groet, Mariëlle

 • Filter op houtsoort
  >