Boekenkast maken van steigerhout

14 mei 2019
3 minuten

Boeken heb je nooit teveel, dus berg ze op in een toffe boekenkast. Een steigerhouten boekenkast maak je in een handomdraai; binnen een dag hebben al je boeken een nieuwe plek! Helemaal dankzij het op maat gezaagde steigerhout dat je bestelt bij OPMAATZAGEN.nl. Je ontvangt het materiaal thuis en je kunt direct aan de slag met monteren. Even boren, schroeven en klaar!

Werken met steigerhout

Steigerhouten planken worden gemaakt van vurenhout. Dit is een sterke houtsoort die ook geschikt is voor buiten. Het materiaal wordt al jaren in de bouw gebruikt en heeft zichzelf inmiddels ook bewezen als blijvend populaire houtsoort voor meubels, zowel binnen- als buitenshuis. Het nadeel van vurenhout is dat het werkt en dat het wat onregelmatig kan zijn. Als je hier rekening mee houdt tijdens het maken van jouw boekenkast, dan hoeft dat helemaal geen probleem te zijn!

Extra nagedroogd

Je hebt steigerplanken die nagedroogd zijn. Dat betekent dat het hout wat langer heeft kunnen drogen en er dus minder vocht in zit. Hout is van zichzelf erg vochtig als het vers is gezaagd. Het wordt meestal in de fabriek langzaam gedroogd om splijten te voorkomen. Het ‘werken van hout’ betekent dat het krimpt en uitzet onder invloed van vocht. Wanneer het droger is krimpt het, wanneer het vochtig is zet het uit. Vooral binnen is de lucht vaak wat droger, dus als je vers hout direct binnen zou leggen, zou het te snel krimpen en daardoor ook splijten. Kies daarom voor projecten binnenshuis liever de variant ‘nagedroogd’.

Ruw of geschaafd

Vuren balken en latten zijn verkrijgbaar in een ruwe en een geschaafde variant. Geschaafde planken zijn in de fabriek precies op maat geschaafd nadat het hout is gezaagd. Dit betekent dat alle planken altijd even dik en breed zijn; de schaafmachine maakt de planken namelijk precies op maat. Ruw materiaal is dus alleen gezaagd en daarna niet meer geschaafd. Dat betekent dat het hout dus ook echt ruw is en niet onbelangrijk: dat de afmeting ook kan verschillen.

Maten van de planken

Het steigerhout dat we bij OPMAATZAGEN.nl in het assortiment hebben is ruw hout, maar hier kun je prima een steigerhouten boekenkast van maken. De dikte staat aangegeven als 30 mm. In de praktijk kan dit een paar millimeter afwijken (tussen de 28 en 32 mm). Dit geldt ook voor de breedte. Een breedte van 20 cm ligt in de praktijk tussen de 18 en 21 cm. De lengte van een plank is wel altijd precies zoals je die bestelt. Dat komt omdat wij dat gedeelte op maat zagen, en daar dus zelf invloed op hebben. Ook als je een plank bestelt die minder breed is, klopt deze maat altijd.

Kleuren steigerhout

Bij OPMAATZAGEN.nl kun je steigerhout in verschillende kleuren bestellen. Ga je voor rotsgrijs, greywash, schelp wit of naturel? Het kan allemaal!

Wil je meer weten over steigerhout. Bekijk dan onze ‘tekst & uitleg’ video. Klik hier!

Ontwerp boekenkast

Hoe maak je een ontwerp dat past bij jouw interieur? Onze tip: bekijk veel voorbeelden en maak aan de hand daarvan je eigen ontwerp. Kijk ook even naar de grootte van de boeken, zodat je zeker weet dat de boeken er straks in passen. Zo maak je heel eenvoudig een boekenkast van steigerhout.

OPMAATZAGEN.nl heeft ook een assortiment aan boekenkasten die jij alleen nog in elkaar hoeft te schuiven. De kasten zijn in verschillende materiaalsoorten verkrijgbaar, waaronder verschillende soorten MDF, OSB3, Underlayment en Multiplex. Neem een kijkje en laat je inspireren door het aanbod!

Meer artikelen met dit label
Filter op houtsoort
>