Bank steigerhout

27 mei 2019
3 minuten

Een bank van steigerhout maken hoeft niet moeilijk te zijn. Zeker niet als je het steigerhout op maat bestelt bij OPMAATZAGEN.nl. Je ontvangt het materiaal als bouwpakket thuis en dan kun je direct starten met het monteren van de bank. Voor je het weet geniet je van een goede kop koffie op de zelfgemaakte bank. Hoe leuk is dat?!

Werken met steigerhout

Steigerhout geeft een robuuste uitstraling aan ieder meubel. Het is een veel gebruikte materiaalsoort voor tal van klussen; een wandplank, tv-meubel, bed, plantenbak, lambrisering, maar ook een bank van steigerhout. De planken zijn nieuw (dus niet gebruikt in de bouw, waardoor er geen spijkers in de planken zitten) en gemaakt van ruw (ongeschaafd) vurenhout, wat de planken de stoere uitstraling geeft. Voordat je aan de slag gaat met het materiaal is het goed om wat meer te weten te komen over het materiaal.

Extra nagedroogd

Je hebt steigerplanken die nagedroogd zijn. Dat betekent dat het hout wat langer heeft kunnen drogen en er dus minder vocht in zit. Hout is van zichzelf best vochtig als het vers is gezaagd. Het wordt meestal in de fabriek langzaam gedroogd om splijten te voorkomen. Het ‘werken van hout’ betekent dat het krimpt en uitzet onder invloed van vocht. Wanneer het droger is krimpt het, wanneer het vochtig is zet het uit. Vooral binnen is de lucht vaak wat droger, dus als je vers hout direct binnen zou leggen, zou het te snel krimpen en daardoor ook splijten. Kies daarom voor projecten binnenshuis liever de variant ‘nagedroogd’.

Ruw of geschaafd

Vuren balken en latten zijn verkrijgbaar in een ruwe en een geschaafde variant. Geschaafde planken zijn in de fabriek precies op maat geschaafd nadat het hout is gezaagd. Dit betekent dat alle planken altijd even dik en breed zijn; de schaafmachine maakt de planken namelijk precies op maat. Ruw materiaal is dus alleen gezaagd en daarna niet meer geschaafd. Dat betekent dat het hout dus ook echt ruw is en niet onbelangrijk: dat de afmeting ook kan verschillen.

Assortiment

Het steigerhout dat we bij OPMAATZAGEN.nl in het assortiment hebben is ruw hout. De dikte staat aangegeven als 30 mm. In de praktijk kan dit een paar millimeter afwijken (tussen de 28 en 32 mm). Dit geldt ook voor de breedte. Een breedte van 20 cm ligt in de praktijk tussen de 18 en 21 cm. De lengte van een plank is wel altijd precies zoals je die bestelt. Dat komt omdat wij dat gedeelte op maat zagen, en daar dus zelf invloed op hebben. Ook als je een plank bestelt die minder breed is, klopt deze maat altijd.

Wil je meer weten over steigerhout? Bekijk dan onze ‘tekst & uitleg’ video op ons YouTube-kanaal.

Bouwtekening

Om tot een mooi eindresultaat te komen start je jouw klus met een goede bouwtekening. Zo weet je zeker dat je tijdens je klus niet voor verrassingen komt te staan, omdat je goed hebt nagedacht over het ontwerp. Je kunt online zoeken naar inspiratie voor een mooie bank van steigerhout. Verzamel wat voorbeelden en maak vervolgens een schets van jouw unieke bank. Hoe leuk is het als niemand anders jouw meubel in huis heeft? En een groot voordeel van het maken van een tekening is dat je direct de afmetingen van het hout erbij kunt noteren. Er ontstaat een zaaglijst die je eenvoudig kunt invullen op onze site OPMAATZAGEN.nl.

DIY bankje van steigerhout

Onze klus-expert Ivonne maakte een compact bankje van steigerhout, dat je zowel binnenshuis als buitenshuis kunt gebruiken. Bijvoorbeeld een bank van steigerhout voor op je balkon! In de DIY staat iedere stap uitgelegd én het winkelmandje is alvast gevuld met de benodigdheden. Met een paar drukken op de knop bestel je het steigerhout voor dit bankje

Hout op maat gezaagd

Door het materiaal voor jouw project op maat gezaagd te bestellen, heb je zelf geen geavanceerde (zaag)machines nodig, betaal je alleen voor het materiaal dat je nodig hebt en hoef je zelf niets te vervoeren. Het bespaart dus veel tijd! Wil je direct bestellen? Ga naar de shop. Hier is ook meer informatie over de verschillende materialen, vormen en afwerkingsopties te vinden. Meer inspiratie en klustips lees je op de inspiratiepagina.

Meer artikelen met dit label
Filter op houtsoort
>