Gelamineerd spaanplaat op maat nodig?

Bestel nu bij OPMAATZAGEN.nl!

1 minuut
Like deze post!

Het bewerken van plaatmateriaal kan een tijdrovende klus zijn; het zagen, afwerken en schilderen van plaatmateriaal is veel werk. Om die reden is gelamineerd spaanplaat ontwikkeld. Door de toplaag is afwerken een stuk makkelijker of zelfs niet meer nodig! Om het nog makkelijker voor je te maken kan je gelamineerd spaanplaat op maat bestellen bij OPMAATZAGEN.nl! Lees hier verder over gelamineerd spaanplaat op maat en in welke vormen en met welke afwerkingen het gemaakt kan worden.

Al bekend met gelamineerd spaanplaat? Bestel dan snel jouw gelamineerd spaanplaat op maat bij OPMAATZAGEN.nl!

Wat is spaanplaat?

Spaanplaat is een vezelplaat, net als MDF, OSB, Hardboard en Zachtboard. Dit houdt in dat het materiaal wordt gemaakt van houtvezels die onder hoge temperatuur en druk worden geperst tot een plaat. De gebruikte houtvezels bij spaanplaat zijn groter en grover dan die van MDF maar kleiner dan die van OSB. Spaanplaat is gemakkelijk te bewerken en wordt daarom ook veel toegepast in de meubelbouw en bijvoorbeeld bij scheidingswanden. Het wordt vooral toegepast in droge ruimtes binnenshuis en voor toepassingen in vochtige ruimtes is er een vochtwerende variant beschikbaar.

De eigenschappen van gelamineerd spaanplaat

Gelamineerd spaanplaat is naturel spaanplaat met een speciale toplaag aan zowel de boven- als onderkant. Deze toplaag kan bestaan uit lakdragende folie, wat nog afgelakt moet worden, maar is vaak een afgewerkte laag die direct gebruikt kan worden. Deze laag is beschikbaar in verschillende kleuren en met verschillende structuren. Een variant van gemelamineerd spaanplaat, meubelpaneel genaamd, heeft naast een afwerking op de toplagen ook een afwerking aan de kopse kanten. Als je het materiaal op maat laat zagen heb je echter de kans dat één of meerdere van die afwerkingen verdwijnt.

Gelamineerd spaanplaat op maat

Gelamineerd spaanplaat op maat laten zagen bespaart een hoop moeite en zorgt ervoor dat je niet blijft zitten met een stapel restmateriaal. Op maat gezaagd gelamineerd spaanplaat kan, na het behandelen van de kopse kanten, direct worden toegepast. Een zagerij kan voor jou de plaat op maat zagen. Bij OPMAATZAGEN.nl kan dat zelfs in verschillende vormen en maten en uiteraard tot op de millimeter nauwkeurig. Dit zijn de opties:

Het zagen in verschillende vormen

Spaanplaat wordt gemaakt in grote platen, daarom is het nodig om de platen op maat te zagen. Dit kan bij OPMAATZAGEN.nl in verschillende vormen:

Rechthoek en vierkant

Plaatmateriaal in de vorm van een rechthoek of een vierkant is erg populair en wordt in vele situaties toegepast. Je ziet het dan ook vaak terug bij het maken van constructies of bijvoorbeeld bij de meubelbouw.

Hoeken afronden of afschuinen

Bij het maken van meubels is het aan te bevelen om de scherpe hoeken te bewerken. Plaatmateriaal in rechthoekige en vierkante vormen hebben vaak scherpe hoeken. Voor het gemak en de veiligheid kunnen deze hoeken worden afgeschuind of afgerond. Dit kan worden gedaan voor twee hoeken of voor alle hoeken.

Kanten afschuinen

De kanten van vierkanten en rechthoeken kunnen, net als de hoeken, worden afgeschuind. Dit kan gedaan worden voor één korte of lange zijde, met een soort vleugeleffect als resultaat.

Driehoeken

Het op maat zagen van plaatmateriaal in de vorm van een driehoek kan op drie verschillende manieren; je kan kiezen uit een normale driehoek, een rechthoekige driehoek of een symmetrische driehoek.

Cirkels

 

Het op maat zagen van plaatmateriaal in de vorm van een cirkel doen we met geavanceerde machines. Hierdoor zit er aan het eind geen gat in het midden van het materiaal, maar heb je wel een perfecte cirkel. Het is ook mogelijk om plaatmateriaal in de vorm van een halve cirkel te laten zagen.

Trapezium

Een trapezium is een vorm met vier hoeken en vier zijden, twee lange en twee korte zijden. De verticale zijden zijn doorgaans de korte zijden en lopen bij een trapezium diagonaal naar elkaar toe.

Parallellogram

Bij een parallellogram lopen de korte zijdes diagonaal, net als bij een trapezium; maar in plaats van dat ze naar elkaar toe lopen, lopen ze parallel aan elkaar. Hierdoor heeft de vorm een ‘verschoven’ uiterlijk.

Een overzicht van alle vormen die wij met plaatmateriaal kunnen zagen vind je op de vormen pagina.

Afwerkingen van de kopse kanten

Gelamineerd spaanplaat heeft een toplaag die klaar is voor gebruik. Alleen de kopse kanten vergen nog wat aandacht. Deze kan je uiteraard ongezaagd laten, maar je kan ze ook mooi afwerken in verschillende stijlen. Let wel op: bij het bewerken van de kopse kanten gaat er een gedeelte van de kunststof toplaag verloren.

Verstek

Het in verstek zagen van plaatmateriaal wordt vaak gedaan voor constructieve toepassingen, bijvoorbeeld voor het maken van onzichtbare verbindingen. Meestal wordt er in een hoek van 45° gezaagd, maar je kunt ook zelf een hoek invoeren, met een maximum van 46°.  

Afronden en afschuinen

Voor decoratieve doeleinden worden de kopse kanten vaak afgerond of afgeschuind. Door het afronden van de kopse kanten zijn er geen scherpe randen meer aan de kopse kanten en heeft het materiaal een meer afgewerkt geheel. Als afronden niet jouw smaak is, kun je de kopse kanten ook laten afschuinen. Een afgeschuinde plaat heeft een wat modernere, stoere uitstraling en kan ook wat gemakkelijker geverfd en gelakt worden.

Holprofiel

Door het uithollen van de randen van de kopse kanten ontstaat een holprofiel. Dit is een decoratieve afwerking die het geheel een strak en modern uiterlijk geeft.

Kwartrond

Als je een decoratieve afwerking wilt kun je ook kiezen voor een kwartrond afwerking. Net als bij een holprofiel worden ook hier de randen van de kopse kanten verwijderd, maar is er een andere afwerking op het middelste gedeelte van de kopse kanten. Deze afwerking heeft een klassieke uitstraling die je ook veel terugziet in deuren en lijstwerk.

Meer informatie kan je terugvinden op onze pagina voor afwerkingen van plaatmateriaal.

Gelamineerd spaanplaat op maat bestellen

Gelamineerd spaanplaat en vele andere plaatmaterialen kun je gemakkelijk online bestellen bij OPMAATZAGEN.nl. In onze webwinkel vind je een ruim aanbod aan plaatmateriaal en hout op maat en zijn er ook nog een hoop accessoires die je mee kan bestellen om jouw klus compleet te maken. Wanneer jouw bestelling is voltooid kan je het ophalen bij onze zagerij in Veenendaal of kan je het thuis laten bezorgen, handig toch? Kijk snel op onze website voor ons complete aanbod en start met je nieuwe klus!