Gelamineerd MDF, wat is het?

1 minuut
Like deze post!

MDF is een veelzijdig plaatmateriaal. Het bestaat uit kleine houtvezels die met elkaar worden gebonden door hars. Vervolgens wordt er onder hoge druk en temperatuur een plaat van geperst. Platen die op deze manier worden gemaakt worden ook wel vezelplaten genoemd. Het grote voordeel van MDF is dat het gemakkelijk te bewerken is, het hout splintert bijvoorbeeld niet. Het is daarom een populair plaatmateriaal bij het maken van meubels. Een aantal varianten van MDF hebben een gelamineerde toplaag aan de boven- en onderkant gekregen. Wat dat inhoudt en waar het voor dient wordt hieronder uitgelegd.

Wat is gelamineerd MDF?

Gelamineerd MDF is een variant van MDF waar een toplaag overheen is gelamineerd. Dit kan gedaan worden voor de boven- en onderkant zowel als beide kanten. De voordelen daarvan zijn afhankelijk van de specificaties van de gelamineerde toplaag.

MDF Lakdraag

Een populaire variant is MDF met een lakdragende folie, ook wel MDF Lakdraag genoemd. Deze folie is uitgevoerd in een egale kleur (meestal wit) en zorgt ervoor dat je de plaat niet meer hoeft te gronden. Je kan dus direct beginnen met schilderen of lakken!

MDF Lakdraag V313

Er is ook een MDF Lakdraag variant die gemaakt wordt van vochtwerend MDF. Standaard MDF heeft geen goede vochtwerende eigenschappen en zal gaan uitzetten in vochtige omstandigheden. Om die reden is vochtwerend MDF ontwikkeld. Door tijdens het gebruik van speciale vochtwerende lijm en het persen onder hogere druk zal vochtwerend MDF niet gaan uitzetten onder vochtige omstandigheden. Dit MDF wordt ook wel aangeduid met het kenmerk ‘V313’. Vochtwerend MDF met een lakdraagfolie wordt dan ook wel ‘MDF Lakdraag V313’ genoemd.

Gefineerd MDF

Mocht je een project willen maken met een natuurlijke uitstraling is gefineerd MDF een goede optie. Gefineerd MDF heeft aan één of twee kanten een fineerlaag gekregen. Een fineerlaag is een dun laagje massief hout wat kan worden aangebracht op plaatmateriaal. Zo kan je dus een MDF vezelplaat krijgen met een natuurlijke hout-uitstraling!

Waar je op moet letten bij gelamineerd MDF

Hoewel gelamineerd MDF een hoop tijd bespaart tijdens het behandelen is het nog wel belangrijk om op een paar punten te letten.

Afwerken toplagen

Voor gefineerd MDF en MDF Lakdraag geldt dat de toplagen nog afgewerkt moeten worden. Gefineerd MDF heeft een massief houten fineerlaag die zonder bescherming kan gaan werken. Het is daarom belangrijk om het materiaal af te lakken. Dit kan met een blanke lak gedaan worden, waardoor het houtfineer mooi en zichtbaar blijft. Bij MDF Lakdraag horen we vaak dat mensen denken dat ze het niet meer hoeven af te lakken. Het klopt dat de toplaag het MDF beschermt, maar het is niet bedoeld als zichtwerk. Het is dan ook niet mooi egaal wit, zoals veel mensen denken. Het materiaal aflakken in een kleur (of wit) is dus nog wel nodig. Ben je op zoek naar plaatmateriaal met een witte toplaag die je niet meer af hoeft te werken? Dan is Spaanplaat Gemelamineerd Wit of Meubelpaneel wellicht een betere optie!

Kopse kanten

De kopse kanten van MDF hebben een sterk zuigende werking, meer zelfs dan de boven- en onderkant. Bij gelamineerd MDF worden deze kopse kanten nog niet beschermd en zullen ze dus behandeld moeten worden om de vochtwerende eigenschappen te versterken. Dit kan je doen met een randsealer. Hoe je dat het beste kunt doen kan je lezen in onze klustip over de kopse kanten van MDF.

Boor- en schroefgaatjes

Net als de kopse kanten zijn boor- en schroefgaatjes niet beschermd. Mochten er uiteindelijk boor- of schroefgaatjes open blijven bij het eindresultaat is het dus belangrijk dat ook deze worden behandeld met een randsealer. Ongebruikte gaatjes kunnen eventueel ook worden dichtgeplamuurd. Hierdoor zijn de gaatjes niet meer zichtbaar, maar is het wel mooi om het materiaal daarna nog af te lakken.

Gelamineerd MDF alternatieven

Naast gelamineerd MDF zijn er natuurlijk ook andere opties voor MDF wat niet meer gegrond hoeft te worden. We zetten de opties even op een rijtje:

MDF Gegrond

In plaats van een lakdragende folie die als grondlaag kan dienen, kan er ook een grondlaag aangebracht worden. Deze grondlaag bestaat niet uit een folie, maar wordt aangebracht als een coating. Je kan er dus direct overheen schilderen of lakken, maar de structuur is wat stroever dan bij een lakdragende folie.

MDF Gelakt

Als je een MDF variant zoekt die niet afgewerkt hoeft te worden dan is gelakt MDF een goede keuze. Gelakt MDF is voorzien van een laklaag, niet te verwarren met lakdraag, waardoor de plaat een afgewerkte uitstraling heeft. Gelakt MDF wordt vaak gemaakt van gekleurd MDF. Gekleurd MDF wordt gemaakt door kleurstof toe te voegen tijdens het productieproces, waardoor de kleurstof door de gehele plaat wordt verdeeld. Hierdoor is gekleurd MDF tot in de kern gekleurd. Vaak zie je nog wel de houtvezels zitten en zal voor een egaal resultaat de plaat nog gelakt moeten worden. Als je gelakt gekleurd MDF koopt is dat dus niet meer nodig. Hierdoor is het dus een ideaal plaatmateriaal om direct toe te passen.

Gekleurd MDF

Gekleurd MDF hoeft in principe niet meer gegrond worden. Door de kleur wat het al heeft kan je technisch gezien direct beginnen met schilderen of lakken. De plaat heeft echter wel nog een sterk zuigende werking. Hierdoor zuigt het veel verf of lak op en moet je dus vaker overschilderen om tot een mooi egaal resultaat te komen. Daarom wordt het vaak nog wel gegrond. Het voordeel van kiezen voor gekleurd MDF is dat de plaat helemaal gekleurd is en dat gaatjes dus ook gekleurd zijn.

Gelamineerd MDF op maat

Wij hebben in onze zagerij computergestuurde zaagmachines staan die jouw plaatmateriaal tot op de millimeter nauwkeurig kan zagen. Daarnaast bieden we ook vele vormen aan. Zo kan je jouw plaatmateriaal helemaal naar wens laten zagen.

Gelamineerd MDF in vormen zagen

Vaak wordt plaatmateriaal in een rechthoek of een vierkant op maat gezaagd. Voor bepaalde projecten is het echter handig, of zelfs nodig, om het plaatmateriaal in een andere vorm te zagen. We gaan de vormen waarin gelamineerd MDF kan worden gezaagd even langs:

Rechthoek

Een rechthoek is de populairste vorm van plaatmateriaal. Logisch ook, want een rechthoekige plaat is op de meeste manieren toe te passen. Met rechthoekig gelamineerd MDF kan je bijvoorbeeld kasten, tafelbladen en scheidingswanden maken.

Vierkant

Evengoed kunnen vierkanten veelzijdig in worden gezet. Bij kisten, tafels en bakken kan je vierkant gezaagd gelamineerd MDF goed toepassen.

Hoeken afronden of afschuinen

Als je vierkanten of rechthoeken zaagt van plaatmateriaal zijn de hoeken erg scherp. Deze hoeken kunnen worden afgeschuind of afgerond. Dit kan worden gedaan bij alle hoeken of bij de twee hoeken van één zijde. Als je bijvoorbeeld een tafelblad wilt maken van gelamineerd MDF is het mooi, maar ook veilig, om de hoek af te ronden of af te schuinen.

Kanten afschuinen

Niet alleen de hoeken, maar ook de kanten kunnen worden afgeschuind. Dit kan op één lange of korte zijde. Het effect is dat er een soort vleugelvorm ontstaat. Wil je bijvoorbeeld een bar maken bij een schuine wand kan je dus een kant van jouw gelamineerd MDF laten afschuinen.

Driehoeken

Als afschuinen niet genoeg is, kan je ook een zijde diagonaal laten afzagen. Hierdoor ontstaat er een driehoek. Een driehoek van gelamineerd MDF kan je bijvoorbeeld toepassen in een hangende tafel of als dakpunt van een poppenhuis.

Cirkels

Als je helemaal geen hoeken wilt in jouw plaatmateriaal kan je de plaat in een cirkel laten zagen. Cirkelvormige platen kunnen worden gebruikt voor tafels, maar ook voor decoratie. Ook is het mogelijk om halve cirkels te zagen.

Trapezium

Een trapezium is in wezen een driehoek waar de bovenste punt van is afgezaagd. De bovenste zijde is korter dan de onderste, waardoor de linkerzijde en de rechterzijde schuin lopen.

Parallellogram

Een parallellogram is een rechthoek waar de korte zijden op dezelfde manier diagonaal lopen. De plaat ziet er daardoor ‘verschoven’ uit. Deze platen worden vaak als verbindingsstuk gebruikt.

Een overzicht van alle vormen die wij met plaatmateriaal kunnen zagen vind je op de vormen pagina.

De kopse kanten van gelamineerd MDF afwerken

Een afwerking van de kopse kanten is bij gelamineerd MDF niet altijd aan te raden. Doordat je de kopse kanten bewerkt verwijder je een gedeelte van de kunststof toplaag. Toch kan het handig zijn om gelamineerd MDF bijvoorbeeld in verstek te laten zagen voor een onzichtbare verbinding. We zetten daarom alle afwerkingen van de kopse kanten voor je op een rijtje.

Verstek

Als je een mooie verbinding wilt maken tussen twee platen kan je ze in verstek laten zagen. Dit betekent dat de kopse kant schuin wordt afgezaagd waardoor er een verbinding kan worden gemaakt waar de kopse kanten niet meer zichtbaar zijn. Deze hoek kan tot 46 graden worden gemaakt.

Holprofiel

Een holprofiel is, wat de naam al doet vermoeden, een holle afwerking voor de kopse kanten. In feite is het precies het omgekeerde van de kopse kanten afronden. Deze afwerking zorgt voor een strakke uitstraling met een klassiek tintje. Ook hier is het belangrijk om te weten dat hierdoor een gedeelte van de toplaag verdwijnt.

Afronden

Net als de hoeken kunnen ook de kopse kanten worden afgerond. Hierdoor heeft de plaat geen scherpe randen meer. Dit kan je voor de boven- en onderkant doen, maar ook voor één van de twee. Let wel op: bij gelamineerd MDF haal je hiermee een gedeelte van toplaag eraf!

Afschuinen

Als afronden niet jouw smaak is, kan je de kopse kanten ook afschuinen. Dit geeft de plaat een strakke en moderne uitstraling. Ook hier kan je kiezen voor het afschuinen van de bovenkant, onderkant of beide kanten. Net als bij afronden haal je hiermee dus een gedeelte van de toplaag eraf.

Kwartrond

Een kwartrond afwerking is een stijlvolle afwerking van de kopse kanten. Er wordt een ronding aangebracht, maar die wordt niet geheel aangesloten, waardoor er een rechte rand in het midden blijft. Zo ontstaat er een vloeiend ontwerp in klassieke stijl. Je raadt het al: ook hier gaat een gedeelte van de toplaag verloren.

Meer informatie kan je terugvinden op onze pagina voor afwerkingen van plaatmateriaal.

Ben je hiermee genoeg geïnformeerd en wil je gaan beginnen aan je klus met gelamineerd MDF? Kijk dan snel in onze webshop! Wij bieden verschillende varianten gelamineerd MDF aan in meerdere diktes. Als je een keuze hebt kunnen maken kan je vervolgens jouw gekozen MDF door ons op maat laten zagen. Onze zaagspecialisten gaan direct voor je aan de slag. Als al het zaagwerk is gedaan kunnen wij het bij je thuis laten bezorgen. Je kan er ook voor kiezen om het zelf af te halen bij onze zagerij.