Multiplex gegrond op maat bestellen

Like deze post!

Multiplex is een sterk plaatmateriaal; je ziet het vaak terug in constructies en andere projecten waar constructieve kwaliteit belangrijk is. Je ziet het ook terug in zichtwerk, omdat multiplex een mooie, natuurlijke uitstraling heeft door het massieve hout wat is gebruikt om het materiaal te maken. Multiplex kan ook prima geschilderd worden en moet, net als veel ander hout en plaatmateriaal, eerst gegrond worden. Dit is een tijdrovende klus, zeker bij grotere projecten; daarom zijn er verschillende varianten van multiplex, bijvoorbeeld multiplex waarop de grondlaag al is aangebracht. Hierdoor kun je direct beginnen met schilderen en zo bespaar je een hoop tijd! De meest populaire varianten zijn populieren multiplex en okoumé multiplex. Beide varianten hebben hun eigen kwaliteit en komen in specifieke ruimtes het beste tot hun recht.

Ben je al bekend met gegrond multiplex en wil je direct door naar het op maat bestellen van gegrond multiplex? Kijk dan snel bij OPMAATZAGEN.nl voor het gehele assortiment en zet de eerste stap naar jouw klus!

Populieren gegrond multiplex

Okoumé-hout kan relatief goed tegen vocht; het trekt minder krom onder vochtige omstandigheden en is ook wat flexibeler. De exterieur verlijming garandeert dat de fineerlagen niet gaan loslaten in wisselende temperaturen en bij verschillende vochtigheidsgraden. Hierdoor is het multiplex beter bestand tegen vocht en zal het langer meegaan bij buitentoepassingen. Een goede behandeling van het materiaal is dan wel belangrijk! De grondlaag aan boven- en onderkant is een goede start; de kopse kanten kunnen, net als bij populieren gegrond multiplex, het beste behandeld worden met een randsealer.

Okoumé gegrond multiplex

Okoumé-hout kan relatief goed tegen vocht; het trekt minder krom onder vochtige omstandigheden en is ook wat flexibeler. De exterieur verlijming garandeert dat de fineerlagen niet gaan loslaten in wisselende temperaturen en bij verschillende vochtigheidsgraden. Hierdoor is het multiplex beter bestand tegen vocht en zal het langer meegaan bij buitentoepassingen. Een goede behandeling van het materiaal is dan wel belangrijk! De grondlaag aan boven- en onderkant is een goede start; de kopse kanten kunnen, net als bij populieren gegrond multiplex, het beste behandeld worden met een randsealer.

Uniprime

UniPrime is een WBP verlijmde multiplex plaat die niet gegrond is, maar is afgewerkt met een lakdragende folie; vergelijkbaar met MDF Lakdraag. UniPrime platen zijn, net als Multiplex Okoumé Gegrond, toe te passen in vochtige ruimtes binnenshuis en ook buitenshuis. De kopse kanten moeten, net zoals bij andere multiplex platen, nog wel behandeld worden met een randsealer voor optimale vochtwerende eigenschappen.

De verlijming van de fineerlagen

De verlijming van het plaatmateriaal is al een aantal keer aan bod gekomen in dit artikel. Bij multiplex is het namelijk zo dat de vochtwerende eigenschappen van het materiaal afhankelijk zijn van de gebruikte houtsoort én de verlijming. Om de soorten verlijming aan te duiden worden doorgaans twee termen gebruikt; namelijk MR en WBP. Wat die termen betekenen lees je hier:

Een MR verlijming

MR staat voor Moist Resistant, wat letterlijk vertaald vochtwerend betekent. In eerste instantie zou je dus zeggen dat de verlijming tegen vocht kan, maar in de werkelijkheid is dat niet helemaal zo. Een MR verlijming is beschermd tegen toevallige, kortdurende aanrakingen met vocht, maar niet tegen systematische blootstelling aan vocht. Mocht er af en toe wat vocht op het materiaal komen is dat natuurlijk geen probleem, maar wil je het toepassen in een ruimte waar het vaak vochtig is, bijvoorbeeld een badkamer of keuken, dan is een WBP verlijmde plaat een betere keuze.

Een WBP verlijming

Een WBP verlijming, ook wel bekend als exterieur of watervaste verlijming, staat voor ‘Water Boiled Proof’. Dit betekent dat een WBP verlijmde plaat een speciale test heeft doorstaan waarin het voor 72 uur in kokend water is gelegd. Als de lijm niet loslaat tijdens deze test krijgt de plaat de classificatie WBP. Een plaat met de classificatie ‘WBP verlijmd’ heeft dus een verlijming die sterk genoeg is voor gebruik in vochtige ruimtes en buitenshuis.

Gegrond multiplex op maat

Bij OPMAATZAGEN.nl kun je gegrond multiplex in verschillende vormen en met verschillende afwerkingen op maat laten zagen. We zetten alle mogelijkheden even op een rijtje.

Het zagen in verschillende vormen

Multiplex wordt gemaakt in grote platen, daarom is het vaak nodig om de platen op maat te zagen. Dit kan bij OPMAATZAGEN.nl in verschillende vormen:

Rechthoek

Hele multiplex platen komen vaak in de vorm van een rechthoek; logisch ook, want een rechthoekige plaat is op de meeste manieren te passen. Wij zagen het plaatmateriaal dan ook vaak in de vorm van een rechthoek op maat voor bijvoorbeeld scheidingswanden, (onder)vloeren en meubels.

Vierkant

Vierkanten kunnen net zo veelzijdig worden ingezet. Naast de constructieve toepassingen van vierkant plaatmateriaal als bijvoorbeeld scheidingswanden en vloerdelen zijn vierkant gezaagde platen ook populair bij het maken van bijvoorbeeld tafels, kisten en ander meubilair.

Hoeken afronden of afschuinen

Bij toepassingen van vierkant en rechthoekig gezaagd plaatmateriaal in de meubelbouw worden de hoeken soms afgerond of afgeschuind. Het afronden en afschuinen kan gedaan worden in verschillende dieptes die je zelf kan betalen. Vooral bij tafels is dit handig, want de scherpe hoeken kunnen gevaarlijk zijn voor kinderen.

Kanten afschuinen

Niet alleen de hoeken, maar ook de kanten kunnen worden afgeschuind. Dit kan op één lange of korte zijde. Handig bijvoorbeeld voor schuin aflopende wanden of een kast op zolder.

Driehoeken

Voor de wat bijzondere toepassingen kun je het plaatmateriaal ook laten zagen in de vorm van een driehoek. Naast een gewone driehoek kun je ook kiezen voor een symmetrische driehoek of een rechthoekige driehoek.

Cirkels

Plaatmateriaal in de vorm van een cirkel kan bijvoorbeeld worden toegepast bij het maken van tafels of speelgoed. Je kunt er ook voor kiezen om plaatmateriaal in de vorm van een halve cirkel te laten zagen.

Trapezium

Een trapezium wordt vaak als verbindingsstuk gebruikt. Het ziet eruit als een driehoek waarvan de punt er af is gezaagd; een soort rechthoek waar de korte zijden diagonaal naar elkaar toe lopen.

Parallellogram

Een parallellogram is een rechthoek waar de korte zijden op dezelfde manier diagonaal lopen. De plaat ziet er daardoor ‘verschoven’ uit.

Een overzicht van alle vormen die wij met plaatmateriaal kunnen zagen vind je op de vormen pagina.

Afwerkingen van de kopse kanten

Multiplex heeft fraaie kopse kanten die vaak in het zicht worden gelaten. Uiteraard kunnen deze kopse kanten onveranderd worden gelaten, maar er zijn ook verschillende afwerkingen om uit te kiezen. We zetten daarom alle afwerkingen van de kopse kanten voor je op een rijtje. Let wel op: als je de kopse kanten van gegrond multiplex laat afwerken gaat er een gedeelte van de grondlaag verloren.

Verstek

Als je een mooie onzichtbare verbinding wilt maken kun je het plaatmateriaal in verstek laten zagen. Dit kan in een hoek van 1° tot en met 46°, maar 45° wordt doorgaans het meest gebruikt.

Afronden

Net als bij de hoeken, kunnen ook de kopse kanten worden afgerond. Dit geeft het materiaal een afgewerkt uiterlijk. Dit kan gedaan worden voor de bovenkant, onderkant en zowel de boven- als onderkant.

Afschuinen

Net als afronden kunnen de kopse kanten ook worden afgeschuind. Dit geeft de plaat een strakke en moderne uitstraling. Ook hier kun je kiezen voor het afschuinen van de bovenkant, onderkant of beide kanten.

Holprofiel

Een holprofiel is een wat geavanceerdere afwerking die wij eenvoudig voor je kunnen verzorgen. Bij deze zaagtechniek worden de kopse kanten uitgehold, waardoor er een moderne afwerking ontstaat.

Kwartrond

Een kwartrond afwerking is een klassieke afwerking die je veel terug ziet in bijvoorbeeld lijstwerk. Je kunt deze afwerking kiezen als afwerking van bijvoorbeeld een tafelblad.

Meer informatie kan je terugvinden op onze pagina voor afwerkingen van plaatmateriaal.

Het bestellen van multiplex gegrond op maat

Gegrond multiplex en nog veel meer ander plaatmateriaal bestel je gemakkelijk en snel via OPMAATZAGEN.nl! Als jouw bestelling binnen is, gaan we direct voor je aan de slag! Je kunt ervoor kiezen om de bestelling op te halen bij onze zagerij in Veenendaal, maar we kunnen het ook thuisbezorgen. Kijk voor ons gehele assortiment in de webshop!